nieuws

RVS als geduldige docent op Internet

Archief

Overzichtelijk, nuttig en vooral mooi vormgegeven. Zo typeren Joost Steins Bisschop en Marenna van Reijsen de website van loondienstorganisatie RVS. Er is veel te halen en te leren op te site, maar er is nog weinig te doen. De interactiviteit laat nog veel te wensen over. Dat is jammer, want de opzet van de site is er stevig genoeg voor.

Door Joost Steins Bisschop en Marenna van Reijsen
RVS, het bejaarde stel, de paraplu en het hondje. Menig verzekeraar zal jaloers zijn op de herkenbaarheid van dit beeldmerk. RVS zal het koesteren, maar maakt de bezoekers op de homepage meteen duidelijk dat ze ook modern is: Voor u is er het notebook van onze adviseurs en deze informatieve website.
Als duidelijke aandachtstrekker wordt het spel Funriders gepresenteerd. We blijven hier nukkig over; ofwel maak een briljant spel wat zich op het medium – met alle beperkingen – goed gedraagt, ofwel maak helemaal geen spel. Concurreren met off-line spelcomputers lukt met geen mogelijkheid, en wie komt er nou helemaal naar RVS om een spel met fouten te spelen?
Advies
De rubriek ‘Advies’ geeft aan waar ze goed in zijn, daar in Ede. Hier zijn zes thema’s te vinden: Financieel, Wonen, Recreatie, Vervoer, Kinderen en Uitvaart. Bij “Financieel leest u alles over de noodzaak en het comfort van de juiste financiële voorzieningen”. RVS promoot hier haar spaarproducten. Het Beursspaarplan biedt een link naar ‘Actuele beurskoersen’. De link leidt naar het intranet van RVS. Dat valt tegen: op maandag blijkt de datum van zaterdag genoemd te worden en bovendien de opmerking dat het hier om slotkoersen gaat van twee of drie dagen voor zaterdag. Bijna een week oud dus. En ’s avonds om 22.30 uur blijkt de server niet bereikbaar.
Zonder RVS
In de rubriek ‘Pensioenen’ kunnen we een profiel maken om te kijken hoe de oudedagvoorziening er voor staat. Zes vragen beantwoorden door hardop ‘ja’ of ‘nee’ te tellen, want aankruisen kan niet. Zijn alle vragen positief beantwoord dan mogen we zonder RVS verder leven, anders is een gratis gesprek aan te raden.
Vervolgens lezen we bij ‘Pensioentekort’ allerlei onrustig makende teksten als: “Er zijn tal van oorzaken waardoor het pensioen, dat u bij uw werkgever opbouwt, in de toekomst niet het verwachte niveau bereikt”. De redenen blijven onbekend. De tekst over ‘Lijfrente’ is zoals wordt aangegeven algemeen. Verder in deze rubriek informatie over regelingen voor nabestaanden, sparen en vermogensopbouw.
Bij ‘Wonen’ treffen we uitgebreide uitleg aan over een eigen huis en alle daarbij behorende verzekeringen. Opvallend is het rijtje met toelichtingen voor de exotische gevallen wanneer een ‘Aansprakelijkheidsverzekering’ bescherming biedt: “als uw hond bijvoorbeeld de postbode in zijn broek bijt; als u vergeet het luik van de kruipkelder te sluiten en iemand in het gat valt” en nog één dan: “als uw modelvliegtuigje uit de koers raakt en iemand letsel toebrengt”. RVS heeft u gewaarschuwd.
De rubriek ‘Notaris’ geeft nuttige uitleg over diens werkzaamheden en zijn tarieven. Jammer genoeg geen toespeling op het recente tarieven-brandje wat in die wereld is uitgebroken.
Meedenken
RVS blijft met ons meedenken. In de rubriek ‘Recreatie’ wordt een vakantiechecklist aangeboden. We kunnen nu wel vinkjes aangeven op het scherm, maar maken toch liever een print om naast de koffer te leggen. Verder treffen we informatie aan over de reisverzekeringen met een premie-indicatieberekening en een rubriek ‘Stel dat er iets gebeurt’. Hier per land het telefoonnummer waar de hulpdienst te bereiken is en het nummer van de ambassade.
Informatie over autoverzekeringen staat vermeld in de rubriek ‘Vervoer’. Tevens uitleg over mogelijke financieringsvormen. Meer over sparen voor ‘Kinderen’ in de gelijknamige rubriek. Er staat een verwijzing naar een informatienummer dat continu bereikbaar is, maar het nummer staat er niet bij vermeld. Members only.
RVS waarschuwt ons in deze rubriek meteen over de hoogte van de studiekosten in de toekomst. Aan de hand van een voorbeeld toont de verzekeraar de bedragen die dan betaald moeten worden. Gelukkig biedt RVS daarvoor spaarvormen aan en is er een rubriek over ‘Studiefinanciering’. De Informatie Beheer Groep, die zorgdraagt voor de studiefinanciering, is zelfs als trefwoord opgenomen in de zoeklijst.
Uitvaart
Tot slot de rubriek ‘Uitvaart’. Ook hier weer een standaard-indicatie van de kosten. We leren dat een crematie volgens RVS goedkoper is dan een begrafenis. Een ‘eigentijdse uitvaart’ geeft de suggestie om iets persoonlijks van het laatste afscheid te maken: “Uit de kunst! RVS laat ruimte voor een geheel andere uitvaart”, lezen we boven aan de pagina. En de RVS-uitvaartverzekering zal de kosten dekken. De premieberekening moet de adviseur met zijn notebook bij ons thuis komen doen.
Actueel
In de rubriek ‘Actueel’ informatie over enkele producten van RVS, de mededeling dat de adviseurs met nieuwe notebooks werken en een link naar ‘vacatures’. Sollicitaties per e-mail komen bij ING aan. Eigenlijk hadden we gehoopt hier actuele informatie te lezen naar aanleiding van de onlangs gepresenteerde belastingherzieningen. Immers dat zou toch juist gevolgen hebben voor het afsluiten van lijfrentes, vermogensgroeiproducten en constructies met de (over-)waarde van het eigen huis. In de diverse rubrieken troffen we hier ook niks van aan.
Contact
In de rubriek ‘Contact’ is een duidelijk onderscheid gemaakt. Een verzekeringstechnische vraag stellen aan RVS kan via een formulier, waarbij aangegeven kan worden of het verdere contact via de adviseur of via e-mail moet verlopen. De adviseur in de buurt is te vinden via een postcodesysteem (waarom het huisnummer?). Van de gevonden adviseur verschijnt naam en telefoonnummer. Moet je het niet ‘s-avonds willen proberen overigens. Dan slaapt iedereen.
Voor de aanvraag van brochures is er een apart formulier en de analoge adresgegevens van RVS staan op een aparte pagina vermeld. De webmaster is te bereiken voor technische vragen.
Zoeken op de site gaat snel. RVS heeft een lijst van productnamen en trefwoorden klaar staan. Daarop klikken leidt meteen naar de desbetreffende pagina. Het is alleen lastig als we iets willen zoeken dat niet in het lijstje staat.
Conclusie
Het karakter is duidelijk; RVS is een loondienstorganisatie. Eigen verkopers derhalve, die alleen maar producten van RVS verkopen. Dat betekent dat alles er op gericht is om dit leger aan adviseurs volop aan het werk te houden. De wijze waarop de bezoekers worden geleid naar een product, en de duidelijke uitleg die hierbij wordt gegeven verdient alle lof. Evenals de overzichtelijke navigatie.
En dan klopt de geest ‘Dilemma’ op de deur, die prangende en gewetensvolle vragen gaat stellen. Moeten we de mensen via het scherm alles vertellen, of laten we nog wat hocus-pocus over aan het notebook van de adviseur? Wat doen we met de allochtonen, we hebben toch een heel actief beleid juist voor hen? Wat stellen we beschikbaar aan de 50-plussers, zullen we ons service-plus-programma volledig op het Internet zetten? Of kunnen die 50.000 abonnnees die we nu hebben op het service-concept nog niet overweg met een toetsenbord?’
Vervolgens werd er gedacht, gepeinsd en gepiekerd en besloten om voorlopig inderdaad het recht op magie te laten bij de rondtrekkende adviseur en de allochtonen en bejaarden nog even te laten wachten.
RVS heeft duidelijk keuzes gemaakt met deze eerste versie van de website. De bodem om uitbreidingen aan te brengen, waarbij steeds meer gebruik wordt gemaakt van het interactieve karakter van het medium, is gelegd.
www.rvs.nl
Beoordeling RVS
Vorm
Het aantal iconen en kleinere illustraties op de site zijn opvallend. Bij elke rubriek verschijnt een ander klein plaatje, van kopje koffie op de homepage tot de joy-stick bij het spel en het stopcontact voor de Contact-rubriek. De vormgevers hebben zich in het kleine mogen uitleven, en deden dat met verve.
Het menu aan de linkerkant is dynamisch, het past zich aan de keuzes van de bezoeker aan. In bijna alle gevallen gebeurt dit ook. Soms reageert hij niet op links die in de tekst staan (bijvoorbeeld bij ‘Huis Kopen’). We vinden het mooi.
Bij de ‘vakantie checklist’ staan opeens buttons met ‘Terug’. Die hadden we wel vaker willen zien. Want eenmaal dieper in de site, is het niet altijd even makkelijk om een niveau hoger te komen. Het aanpassen van het menu gebeurt, maar tot op een zekere hoogte.
Vanuit de rubriek ‘pensioenen’ teruggaan naar het ‘Beursspaarplan’ kan niet met behulp van het menu. De pagina is onvindbaar geworden.
Inhoud
Er is veel nuttigs te halen, dankzij de extra informatie om de producten heen. De teksten zijn kort en aangepast aan het medium. Nergens lange zinnen en indien mogelijk verwijzingen. De toon doet denken aan opa, die je op zijn schoot zittend, vertelt wat toch allemaal het beste voor je is.
Actualiteit is niet het sterkste punt van RVS. Vacatures zijn minstens een maand oud, zelfs van juli 1999. Beurskoersen zijn als soufflés; alleen als ze heel erg vers zijn heb je er wat aan. Moeder ING doet dat beter met een pop-up scherm met het laatste nieuws op de homepage.
Mediumgebruik
De site maakt gebruik van java-scripts en applets. Daar gaan ze nog leuke en nuttige dingen mee doen zoals persoonlijke premieberekingen maken, laatste nieuws en beursberichten weergeven. RVS gebruikt het vooralsnog voor wisselende promotionele teksten boven aan de pagina en het spel. We denken dat het een kwestie van wachten is, voordat de stevige opzet wordt gebruikt voor meer interactiviteit.
Betrokkenheid
Dezelfde middag kregen we adequaat antwoord van de webmaster. Zoals het hoort dus.
Prikkel
Er is veel te halen en leren, maar weinig te doen. RVS is een geduldige docent, waar je niet teveel tegen moet praten.

Reageer op dit artikel