nieuws

Ruim helft bedrijven zonder anw-voorziening

Archief

Ruim de helft van het Nederlandse bedrijfsleven heeft (nog) geen collectieve voorziening getroffen voor de reparatie van het anw-gat. Van de bedrijven die wel een collectieve anw-verzekering hebben gesloten (48%), heeft de meerderheid gekozen voor een tijdelijk contract.

Die conclusies trekt het Amsterdamse onderzoeksbureau Quest naar aanleiding van een onderzoek onder werkgevers. Quest stuurde in de maanden juli en augustus schriftelijke enquêtes naar zo’n 2.000 werkgevers (vnl. P&O-hoofden). De respons bedroeg 412.
Uit het onderzoek bleek dat 48% van de bedrijven een collectieve anw-verzekering heeft gesloten voor zijn personeel, waarvan 53% tijdelijke contracten betreft. Zo’n 13% van de ondervraagden zegt op korte termijn alsnog een anw-voorziening voor het personeel te treffen.
Marktaandeel
De anw-gatproducten hebben de commerciële verzekeraars een klein marktaandeel winst opgeleverd, ten koste van de pensioenfondsen. Dat wil zeggen dat slechts enkele bedrijven die hun pensioenvoorziening door een pensioenfonds laten uitvoeren, voor de anw-verzekering gekozen hebben voor een verzekeraar.
Grootste afzetter van anw-polissen onder de door Quest ondervraagde werkgevers was het ambtenarenpensioenfonds ABP. Als een overheid- of semi-overheidsinstelling (21,8% van de Quest-respondenten) een anw-contract sluit, dan is dat vrijwel altijd bij ABP Verzekeringen. Maar opvallend genoeg heeft 65% van de (semi-)overheidswerkgevers nog geen anw-voorziening getroffen. De gevolgen van de overheidsmaatregel zijn in eigen kring kennelijk nog niet helemaal doorgedrongen.
In de top tien van grootste afzetters staan zeven verzekeraars genoteerd. De belangrijkste zijn Aegon, Nationale-Nederlanden en Centraal Beheer. Als reden om voor een bepaalde verzekeraar te kiezen, noemen werkgevers met name de één-loketgedachte (totaalpakket) en de premiehoogte.

Reageer op dit artikel