nieuws

RoZeker betreedt markt direct ingaande beleggingslijfrentes

Archief

RoZeker heeft zich als zevende levensverzekeraar gemeld op de groeiende markt voor direct ingaande lijfrentes op basis van beleggingen. Opmerkelijk zijn de maandelijkse herrekening van de unit-prijs en de scherpe tarieven.

In opdracht van RoZeker – oftewel Robeco Advies – heeft MoneyView een productvergelijkend onderzoek gedaan naar de beleggingsgebonden direct ingaande lijfrenteverzekeringen. Uitkomst was onder meer dat de hoogte van de uitkeringen van het RoZeker Lijfrente FlexPlan positief afsteekt tegen die van de andere onderzochte producten: de Vermogensgroei Lijfrente van Avéro, de Eigen Koers Lijfrente van AXA, de Beleggingslijfrente van Nationale-Nederlanden (NN), het Lijfrentemaatwerkplan van Royal & SunAlliance (RSA), de PerspectiefRekening van Van Nierop (Aegon) en het Dynamisch Lijfrente Plan van Zwolsche Algemeene (ZA).
Eén oorzaak voor de scherpe RoZeker-tarieven is het feit dat de Rabobank-dochter, net als overigens Avéro, geen uitkering doet bij vooroverlijden. Overgang van de lijfrente op nabestaanden kan wel verzekerd worden, bij RoZeker 70% of 100%.
Unit-berekening
RoZeker maakt net als AXA, NN, RSA, Van Nierop en ZA gebruik van het systeem met uitkeringseenheden. Er wordt een vast aantal units uitgekeerd, waarbij de hoogte van de unit-koers vooraf wordt berekend op basis van een fictief beleggingsrendement van 8%. Opmerkelijk is dat RoZeker de koers iedere maand herrekend; lijfrente-uitkeringen kunnen tegelijkertijd alleen maandelijks – en dus niet jaarlijks of per kwartaal – plaatsvinden.
Op één RoZeker-polis zijn meerdere uitkeringen mogelijk: zowel tijdelijk en levenslang als gegarandeerd en op basis van beleggingseenheden.
Kosten
De gestorte koopsom kan bij RoZeker worden belegd in de zestig fondsen van Robeco. Het investeringspercentage is in principe 98%, alleen is dan nog geen rekening gehouden met 45 euro aan eenmalige poliskosten. Andere kostenposten zijn: 0,4% verkoopkosten (bij switchen 0,8%), gemiddeld 0,5% fondsbeheerkosten en 5,50 euro excassokosten bij het uitbetalen van de maandelijkse lijfrentetermijn.
Op het Lijfrente FlexPlan zijn vervolgstortingen mogelijk. RoZeker rekent in dat geval geen nieuwe poliskosten meer en berekent direct de nieuwe koers van de units.
Eén op de zes hoort niets over expiratie
Eén op de zes houders van een koopsompolis voor een uitgestelde lijfrente wordt niet door zijn verzekeringsmaatschappij geïnformeerd over de expiratiedatum. Dat blijkt uit een onderzoek van Signicom (Amsterdam), in opdracht van Robeco Advies. Signicom ondervroeg 290 mensen met een koopsompolis of met een inmiddels ingegane lijfrente; 96% was vijftigplusser.
Van de respondenten gaf 55% te kennen wel te willen beleggen met een deel van de gelden voor de direct ingaande lijfrente. De meerderheid van de geldpot moet echter gegarandeerd blijven. Bijna de helft van de koopsomstorters sluit (of sloot) de lijfrente liever niet bij dezelfde verzekeraar af. De belangrijkste redenen om destijds de koopsom te storten, waren: aanvulling op AOW (60%) en fiscale aftrekpost (53%).
Meest populaire loket voor het sluiten van een lijfrente is de Rabobank (16%), terwijl nog eens 7% Interpolis als maatschappij noemt. Op afstand volgen ABN Amro (9%), Centraal Beheer (8%), AXA (8%) en Aegon (7%).

Reageer op dit artikel