nieuws

Royale verschillen in bijsluiters van hypotheekproducten

Archief

Het vergelijken van Financiële Bijsluiters van hypotheken lijkt alleen nuttig voor de zogeheten ‘maatmensen’. Deze zullen voor de Select Effect Hypotheek van Allianz kiezen als zij de minste kosten willen maken. Wie de hoogste opbrengst wil, neemt de Levenhypotheek van Nationale-Nederlanden.

Dat leert een eerste vergelijking van de nu online verkrijgbare bijsluiters van 89 producten van in totaal 23 aanbieders. Dat zijn spaar- en beleggingshypotheken; de andere hypotheekvormen worden niet als complex product gezien.
Opmerkelijk is dat in twaalf gevallen de opbrengst van de meeverbonden polis ook bij een rendement op historische basis onvoldoende blijkt om de hypotheek af te kunnen lossen. Daaronder zijn vier hypotheken van SNS Bank en vier van Bouwfonds. In de bijsluiters staat overigens geen mededeling over een eventueel aflossingsvrij te lenen bedrag; de vergelijker moet er dus vanuit gaan dat de volledige hypotheekschuld – standaard gesteld op _ 200.000 – bijeen wordt gespaard in dertig jaar.
Nettorendement
Bij 57 producten is de opbrengst bij een brutorendement van 4% onvoldoende om de schuld af te lossen. De hoogste opbrengst levert bij dit rendement de Levenhypotheek van Nationale-Nederlanden: _ 231.300. Het nettorendement over dertig jaar is dan altijd nog een schamele 1,9%. De totale kosten voor de klant bedragen volgens het rekenvoorbeeld dan _ 47.481.
Dat is een groot verschil met de _ 504 die Allianz in rekening brengt voor de Select Effect Hypotheek, maar daarvoor krijgt de klant dan ook een totale opbrengst van slechts _ 61.568 na dertig jaar.
De hoogste kosten levert de Vermogens Beheer Hypotheek met persoonlijk effectenbeheer (WestlandUtrecht) op: de klant is daar _ 66.766 kwijt. Dat levert hem aan het eind van de looptijd _ 105.366 op.
De beschikbare Financiële Bijsluiters laten producten zien waarbij de inleg over de looptijd varieert van _ 39.240 (Select Effect Hypotheek) tot _ 584.560 (Avéro Beleg- en Spaarhypotheek). Verder is er een groot verschil in overige kosten, waarbij niet altijd de provisie voor de tussenpersoon wordt meegerekend.

Reageer op dit artikel