nieuws

Royal ziet geen heil in participatie intermediair

Archief

Frank Rosenmuller, directeur van Royal Nederland, ziet niets in het plan van Amev, Stad Rotterdam en Delta Lloyd om in assurantiekantoren te gaan participeren.

“Ik voel me geen bankier en weet wel betere beleggingsobjecten dan een assurantiekantoor”, aldus Rosenmuller. “Bovendien, heb je miljarden nodig om alle tussenpersonen te beschermen tegen de op captives beluste verzekeraars. Je kunt toch moeilijk in tienduizend kantoren gaan participeren.”
“Het profijt moet voor de financierende verzekeraars dus zitten in productie. Die wil je veiligstellen of binnenhalen. Maar met drie of meer partijen levert dat geheid problemen op. En echte zeggenschap heb je met een minderheidsbelang ook niet. Dat kan nog wel eens frustrerend zijn. Nee, ik zie er geen heil in.”
Vrees
Rosenmuller vreest de opkomst van captive-kantoren niet. “Net als de direct-writers en de banken zullen ze een stuk van de markt in handen krijgen, maar ook dit fenomeen kent zijn marktbeperkingen. Zodra de ondernemer niet meer voor zijn eigen brood werkt, zie je het rendement van het kantoor teruglopen.”
Volgens Rosenmuller blijft er voor Royal Nederland voldoende markt over. “Wij doen zaken met vierhonderd kernrelaties en daar zit bij mijn weten geen enkel kantoor tussen dat eigendom is van een verzekeraar. We verliezen dus niet zo veel productie aan de captives.”

Reageer op dit artikel