nieuws

Royal lost administratieve problemen structureel op

Archief

Het levenbedrijf van Royal Nederland heeft de administratie weer zo goed als op orde. Dat stelt de maatschappij in een brief aan het intermediair. Vorig jaar kon Royal de enorme productiegroei van levensverzekeringen nauwelijks aan.

Royal is in zijn jaarverslag over 1997 open over de administratieve problemen. “Door de sterke groei staan onze verwerkingsprocessen en de mensen die daarin werkzaam zijn voortdurend onder grote druk. Dat heeft in 1997 te vaak geleid tot achterstanden bij het opmaken van polissen en het verwerken van mutaties.”
Royal-directeur Frank Rosenmuller erkent dat zijn maatschappij al geruime tijd met die problemen kampt. “In de afgelopen jaren is het vaker voorgekomen. We hebben problemen telkens met tijdelijke extra inzet verholpen. Aan een structurele oplossing zijn we eigenlijk nooit toegekomen.”
September vorig jaar is evenwel een aanvang genomen met de structurele oplossing. “We investeren veel in het verbeteren van door informatietechnologie ondersteunde processen enerzijds en kennis van de medewerkers anderzijds”, aldus Rosenmuller. In een brief aan het intermediair geeft Royal de laatste stand van zaken bij de verwerkingsprocessen: de polisopmaak verloopt inmiddels normaal (maximaal tien dagen), terwijl de achterstanden in de mutatieverwerking worden teruggebracht en voor de zomer geheel opgelost moeten zijn.
Nieuwe productie
Cijfermatig kende Royal Nederland een uitstekend jaar. De omzet steeg naar f 1,6 (1,4) mld, het eigen vermogen schoot omhoog naar f 784 (550) mln en de winst bedroeg f 94,1 (78,7) mln.
Vooral het levenbedrijf was succesvol met een brutopremie-inkomen van f 520,7 (392,7) mln, waarvan f 42,7 (17,0) mln afkomstig is uit België. De nieuwe productie – vrijwel geheel individueel – steeg aanzienlijk tot f 311,8 (246,6) mln. Royal presteerde met een groei van 26,4% beter dan het CBS-marktgemiddelde van +23%.
De hypotheekproductie van Royal kwam vorig jaar uit op f 2,25 (2,45) mld. De totale portefeuille van verzekerde bedragen gekoppeld aan hypotheken bedraagt inmiddels ruim f 6 mld.
London & Lancashire
Het brutopremie-inkomen van het schadebedrijf daalde licht naar f 837,6 (844,2) mln. Daarvan is f 221 (198) mln afkomstig van dochter London & Lancashire (L&L). De grootste schadebranche van Royal is Motorrijtuigen met een premie-inkomen van f 542,6 (535,2) mln, waarvan f 170 (157) mln afkomstig is van L&L.
Het verzekeringsresultaat Motorrijtuigen was met f 56,0 (41,9) mln uitstekend. Het technisch resultaat van het totale schadebedrijf kwam hierdoor uit op f 71,3 (61,7) mln.
De overige activiteiten ten slotte waren goed voor een omzet van f 40,4 (38,8) mln. De provisie-inkomsten uit assurantiebemiddeling (Havelaar Drukker Beheer, Rotterdam) beliepen f 6,4 mln.
Goedkeuring EU voor AGF/Royal
De Europese Commissie heeft geen bezwaar tegen een overname door AGF van Royal Nederland. Een definitief ‘ja’ is afhankelijk van de goedkeuring voor de overname van AGF door Allianz. De Duitse gigant verkoopt op zijn beurt Aachener en Münchener Beteiligungsgesellschaft (AMB) aan het Italiaanse Generali. Royal Nederland, nu nog dochter van AMB, gaat niet over naar Generali maar komt in handen van AGF (Allianz).

Reageer op dit artikel