nieuws

Royal Bank of Scotland van start in ons land

Archief

Royal Bank of Scotland (RBS) is gestart met de verkoop van persoonlijke leningen via internet en telefoon. De bank was tot nu toe in ons land niet onder eigen naam actief.

De activiteiten worden uitgevoerd door dochter Comfort Financieringen Nederland, sinds 1985 al bezig met voornamelijk private-labelcreditcards voor bedrijven als It’s, Dynabyte, Dixons, Expert en T for Telecom. Voorlopig verkoopt RBS onder eigen naam alleen een persoonlijke lening tegen een rente van 6,5%, naar eigen zeggen het laagste tarief in ons land. Voor de verstrekking van het krediet worden geen aanvullende eisen gesteld zoals een tweede hypotheek of een beperking van de bestedingsdoelen.
Verkoop vindt alleen plaats via telefoon en de site www.rbsbank.nl. “We sluiten alleen rechtstreeks”, zegt directeur Roland Verhagen. Er is bewust voor persoonlijke leningen gekozen. “De markt van consumptief krediet bestaat voor 75% uit doorlopende kredieten. Gebleken is dat veel consumenten bij een doorlopend krediet veel langer hun schulden houden omdat de verleiding groot is het afbetaalde geld weer op te nemen.” RBS, qua omzet de tweede bank van Groot-Brittannië en de vijfde bank van Europa, vindt het opmerkelijk dat persoonlijke leningen maar een klein onderdeel zijn van het totaal aan geleend geld. “Terwijl het voor de consument een zoveel zekerdere vorm van lenen is.” Volgens Verhagen is door het onzekere economische klimaat de belangstelling voor persoonlijke leningen toegenomen.
Het product wordt gelanceerd met advertenties in publieks- en dagbladen. “Voorlopig richten we ons alleen op persoonlijke leningen”, zegt Verhagen. “Als dat goed loopt, gaan we misschien ook andere producten verkopen. Dat zal zijn onder RBS-label. Maar dat zal pas na dit jaar gaan gebeuren.”

Reageer op dit artikel