nieuws

Rotterdamse rechtbank niet overtuigd van onafhankelijkheid assurantiemakelaar

Archief

Onlangs wees de Rotterdamse arrondissementsrechtbank een verzoek om beëdiging tot assurantiemakelaar af. De rechtbank was er niet van overtuigd dat de desbetreffende persoon, directeur T.P.J. Sondag van assurantiekantoor Heintz-Rotterdam, onafhankelijk voor klanten kon bemiddelen.

Heinz-Rotterdam valt onder de Lippmangroep. Nieuw Rotterdam Beheer en UAP hebben belang in deze groep. Statutair is vastgelegd dat Lippman een eigen, onafhankelijke koers zal varen.
De rechtbank vroeg aansluitend op de aanvraag om meer informatie. Ze was er niet van overtuigd dat er sprake was van volledige onafhankelijkheid. Op het oog hebben de genoemde verzekeraars geen invloed op de polissen die door de assurantiekantoren van de Lippmangroep worden afgesloten. Niet alleen kan de Lippmangroep statutair zelfstandig opereren ten opzichte van de belanghebbende verzekeraars, de onder de Lippmangroep vallende kantoren zijn volgens directeur Sondag op hun beurt ook weer autonoom: “De Lippmangroep is uitsluitend geïnteresseerd in het rendement van haar kantoren. Het is geen verkoopkanaal tussen kantoren en eventuele belanghebbenden in de groep. De assurantiekantoren die onder de groep vallen zijn vrij in het uitstippelen van het beleid, Lippman houdt slechts toezicht.”
Heintz-Rotterdam heeft ongeveer 3.000 cliënten, en werkt samen met circa 60 verzekeraars. “Nieuw Rotterdam Beheer is in onze contacten volstrekt niet oververtegenwoordigd”, zegt Sondag. “Nationale-Nederlanden vertegenwoordigt 25% tot 30% van de omzet, gevolgd door Stad Rotterdam. Daarop volgt een aantal andere verzekeraars, en dan pas Nieuw Rotterdam Beheer met ongeveer 10%.”
Sondag heeft geen idee waarom de rechtbank juist bij de aanvraag van zijn beëdiging het onafhankelijkheidscriterium ter discussie stelde. Of deze zaak een precedent is voor komende gevallen, kan hij niet bevestigen.
Heintz-Rotterdam overweegt tegen de uitspraak in beroep te gaan. “We hebben in ieder geval de NVA achter ons staan. Ze heeft geen onregelmatigheden geconstateerd”, aldus Sondag.

Reageer op dit artikel