nieuws

Rokerstarief

Archief

We kennen in het levensverzekeringbedrijf het zogenaamd lang-leven-risico (het gevaar voor de lijfrenteverzekeraar dat een verzekerde ouder wordt dan het gemiddelde) en het kort-leven-risico (het gevaar voor de overlijdensrisicoverzekeraar dat een verzekerde jonger dan gemiddeld de laatste adem uitblaast) De niet-roker sterft gemiddeld op oudere leeftijd dan de gemiddelde Nederlander, reden waarom sommige maatschappijen in ons land voor niet-rokers een voordeliger tarief hebben bij de verzekering van het overlijdensrisico.

De Britse lijfrenteverzekeraar Stalwart Assurance heeft de krant gehaald met een produkt met een begunstiging voor rokers. De roker komt onder voorwaarden in aanmerking voor een hogere lijfrente dan de gemiddelde Brit, omdat hij statistisch gezien korter leeft. Wie de laatste tien jaar gemiddeld meer dan tien sigaretten per dag heeft gerookt, komt bij de maatschappij voor die bonus in aanmerking. Het gaat hier om een levenslange lijfrente tegen koopsom.
Ons rokers-tarief is geen aanmoediging van roken, want het gaat om het rookgedrag in het verleden, dat zijn uitwerking op de gezondheid al heeft gehad, zo verdedigt de maatschappij zich tegen niet-rokers-clubs.
Een Nederlands journalist in de komkommertijd komt al snel op de vraag of zo iets ook in ons land kan gebeuren.
Zeker kan zo iets in Nederland gebeuren. Je kunt diverse groepen mensen in de samenleving onderkennen die korter leven dan het gemiddelde. Denk maar aan mensen met ongezonde of (in)spannende levenswijzen of mensen met een slopend beroep. Ook kan men groepen distilleren met een gemiddeld langer leven. Welgestelden kunnen tot deze groepen gerekend worden en mensen met een goed pensioen, maar misschien ook werknemers van sommige grote instellingen en verzekeringmaatschappijen.
We kunnen met onze computers een steeds fijnere verdeling toepassen in overlevings- en sterftekansen tot het moment dat de computer voor elke Nederlander een apart tarief berekent.
Op dat moment kan iedereen zijn eigen risico gaan dekken. Wie riskant leeft, moet een hoge premie opzij leggen voor zijn overlijdensrisico. Wie heel gezond en voorzichtig leeft, moet een hoge pensioenpremie sparen voor hun oudedagsvoorziening want hij/zij wordt 110 jaar of daaromtrent.
Kan daarmee de verzekeraar opdoeken?
Neen, want veel mensen houden zich niet aan het boekje. Ze zijn nog maar net begonnen met het sparen van premies voor hun eigen verzekering, of ze blazen de laatste adem uit. Dan is de spaarpot nog bijna leeg.
Piet Biemans

Reageer op dit artikel