nieuws

Rokers vallen over Achmea-advertentie

Archief

Advertenties van Achmea zijn twee rokersorganisaties in het verkeerde keelgat geschoten. Achmea deelt hierin mee dat roken de samenleving jaarlijks ( 6,5 miljard kost. De organisaties hebben een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie.

Ter ondersteuning van de tv-spot met de ‘worteltjesrokers’, toont Achmea in een paginagrote krantenadvertentie een asbak met peuk. Daaronder staat: ‘kosten ( 6.500.000.000. In de bijstaande tekst biedt Achmea al haar zorgverzekerden een financiële vergoeding aan voor ‘een cursus stoppen met roken’. De Stichting Rokersbelangen en Forces Nederland vinden dat Achmea met die advertentie haar boekje te buiten gaat. Bij de Reclame Code Commissie beklaagden zij zich dat genoemd bedrag uit de lucht is gegrepen en dat Achmea niet meldt dat de schatkist jaarlijks een groot vermogen aan tabaksaccijnzen binnensleept.
Volgens Achmea-woordvoerder Rob Mol is die ( 6,5 miljard absoluut niet uit de lucht gegrepen. Het bedrag is genoemd in een wetenschappelijk rapport waaruit onder anderen is geciteerd door minister Borst. Mol noemt het idee dat Achmea ook de financiële keerzijde van de medaille had moeten melden, “volstrekte onzin”. “In een advertentie wordt een bepaald aspect belicht. Het is geen winst- en verliesrekening.”
De Reclame Code Commissie heeft zich kortgeleden over de klacht gebogen. De uitspraak wordt een dezer dagen verwacht.

Reageer op dit artikel