nieuws

Roken en niet-roken in de schijnwerper

Archief

Roken en niet-roken in de schijnwerper

Een van de meest spraakmakende verzekeringsonderwerpen in de afgelopen maand gold de introductie door Paerel Leven van hogere lijfrente-uitkeringen voor verstokte rokers. Dit zou moeten worden beschouwd als een logische tegenhanger van de lagere premies die niet-rokers in toenemende mate kunnen verkrijgen bij overlijdensrisicoverzekeringen.
Precies 25 jaar geleden stond vooral het niet-roken in de schijnwerper. In deze rubriek werd in AM 6 van 1983 aandacht besteed aan een interne actie bij verzekeraar Zwolsche Algemeene (inmiddels opgegaan in Allianz).
“Vooruitlopend op de introductie van speciale leventarieven voor niet-rokers heeft de Zwolsche Algemeene begin vorig jaar onder het personeel een campagne gevoerd om te stoppen met roken. Medewerkers en hun huisgenoten die meer dan tien sigaretten per dag rookten, konden zich aanmelden voor een gratis acupunctuurbehandeling”, aldus Jus d’Assurance destijds.
Aan deze actie was een tontine (spaarkas) verbonden. Deelnemers dienden gedurende één jaar ( 10 per maand te storten in de tontinekas, althans zo lang zij het niet-roken volhielden. De directie verdubbelde de maandelijkse totaalinleg. Op 10 maart 1983 liep het actiejaar ten einde. Van de 89 deelnemers bereikten er 29 (35%) niet-rokend de eindstreep.
de niet-rokentarieven via de bodem van… asbakken. (Met dank aan het virtueel verzekeringsmuseum www.vvmbest.nl)
Jacobs maakt café-eigenaar blij
Tussenpersoon Piet Jacobs uit Kerkrade heeft onlangs het initiatief genomen om het Heerlense danscafé ‘Naar Huis’ in het zonnetje te zetten. Aanleiding daartoe was de toekenning van de prijs voor het populairste danscafé van Zuid Nederland, een initiatief van Horeca Nederland in samenwerking met het blad Nightlife.
“Ons kantoor heeft een behoorlijk aantal horecazaken rondom dit plein verzekerd en wij wilden op deze manier het verzekeringsvak ook eens op een andere manier (positief) belichten”, vertelt Jacobs.
Verzekeraar Eurolloyd bood een verzekeringstechnisch cadeau aan: het pand kan volledig worden gecontroleerd op zogeheten elektronische lekken.
Jacobs belichtte de link tussen het Romeinse verleden van Heerlen en het huidige uitgaansleven aan het Pancratiusplein aldaar. De tussenpersoon gaf aan de eigenaars van ‘Naar huis’ replica’s van een drinkbeker en een glazen (drank)flesje uit de Romeinse tijd en tevens een Romeins olielampje.
aan mede-eigenaar Marco Schiffelers van het danscafé.
Rotterdam Marathon tussen ‘Stad’ en Fortis
Op zondag 13 april wordt de Fortis Marathon Rotterdam gehouden. Dit jaar is het 25 jaar geleden dat deze marathon voor het eerst een sponsornaam herbergde, al was dat eigenlijk heel subtiel. Destijds werd-ie namelijk omgedoopt in Stad Rotterdam Marathon, nadat verzekeraar Stad Rotterdam als hoofdsponsor was gaan fungeren.
Dure schrikkeldag
De datum 29 februari blijft eens in de vier jaar de gemoederen bezighouden. Dat geldt ook voor de statistici bij het Verbond van Verzekeraars, die hadden uitgerekend dat een schrikkeldag de verzekeraars _ 17 mln aan schade-uitkeringen kost.
Dat bedrag blijken schadeverzekeraars op een gemiddelde dag namelijk uit te keren.
De schrikkeldag van 2008, die wij nog maar kort geleden beleefden, vormt echter een uitzondering op de regel. De statistici konden geen rekening gehouden met de fikse voorjaarsstorm die in de nacht van 29 februari op 1 maart over het land trok. Op sommige plaatsen werden windsnelheden van 110 kilometer per uur gemeten en dat zorgde vooral in de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg voor behoorlijk wat extra schade.
Het Verbond van Verzekeraars schat dat de storm alleen al aan opstallen ongeveer _ 3,9 mln schade heeft veroorzaakt. Wat het schadesaldo voor 29 februari 2008 (afgezien van schade aan motorrijtuigen) dus brengt op bijna _ 21 mln.
‘Als ik terug ben, zal ik reageren’
“Niet gek dat het af en toe wat langer duurt bij ABN-Amro voordat wij, een offerte ontvangen”, grapt Peter Raaijmakers van De Lind Groep in Oisterwijk.
Begin vorige week kreeg hij na een e-mailbericht een afwezigheidsmelding van een medewerker van genoemd concern. Er stond in het Engels, dat de ontvanger afwezig zou zijn tot 1 januari 2015. “Ik zal uw boodschap beantwoorden als ik terugben.”

Reageer op dit artikel