nieuws

Risicoberekeningmodel asbestschade

Archief

De Gezondheidsraad heeft de overheid een risicoberekeningmodel geadviseerd voor financiële compensatie bij longkanker na werken met asbest. Er wordt daarin een onderscheid gemaakt tussen rokers en niet-rokers, omdat het roken van sigaretten veruit de belangrijkste oorzaak van longkanker is.

Inademen van asbestvezels kan longkanker veroorzaken. Mensen met longkanker die vroeger met asbest hebben gewerkt kunnen hun werkgever dan ook aanspreken op financiële compensatie voor hun ziekte. Bij dit type schadeclaims speelt dan ook de vraag: hoe waarschijnlijk is het dat de blootstelling aan asbest bij het werk de tumor heeft veroorzaakt? Om te becijferen wat de kans is dat een kwaadaardige longtumor is veroorzaakt door asbestblootstelling bij het werk – juristen spreken van de veroorzakingswaarschijnlijkheid – zijn diverse soorten gegevens nodig. 
De publicatie ‘Protocollen asbestziekten: longkanker’ (nr2005/09) is te downloaden vanaf www.gr.nl en in een papieren versie op te vragen bij het secretariaat van de Gezondheidsraad, fax 070-340.75.23, e-mail: order@gr.nl.
 

Reageer op dit artikel