nieuws

Riemens (MoneyView): spaarleaseconcept Legio-Lease komt sterk uit

Archief

onderzoek

Een uitvoerig onderzoek van het bureau Moneyview heeft tot de conclusie geleid, dat het spaarleaseprodukt van Legio-Lease de vergelijking met bancaire mogelijkheden prima kan doorstaan.
Het spaarleaseprodukt van Legio-Lease heeft in de afgelopen anderhalf jaar veel tongen losgemaakt en dito pennen in beweging gezet. Kern van de kritiek: er wordt via de leasetermijnen een erg hoge rente berekend en daarom zou het veel aantrekkelijker zijn om op de doehetzelf-toer te gaan.
In het vorige week verschenen nummer van MoneyWiser, het weekblad van financieel onderzoeksbureau Moneyview, doet ir J. Riemens uit de doeken, hoe het onderzoek is aangepakt. Riemens behoorde vorig jaar zelf tot degenen die zich zeer kritisch opstelden tegenover het spaarleaseconcept van de Legio-Lease. (zie MoneyWiser nr 19, mei 1994)
Rekenmodel
“Speciaal voor dit doel bouwden we een rekenmodel waarin alle vrijheidsgraden die betrekking hebben op het spaarlease-concept zijn opgenomen. Met dit model is het mogelijk om elke willekeurige variant van het spaarleasen te vergelijken met het zelf doen bij de grootbanken ABN-Amro, ING Bank en Rabobank. Deze banken hebben het grootste aantal particuliere cliënten in Nederland en beschikken over dezelfde faciliteiten als het spaarleaseconcept.”
De doelstelling van het onderzoek luidde: bewijzen dat het spaarlease-concept goedkoper bij de gewone (groot)banken kan worden gesloten. In de vergelijking met ABN-Amro, ING Bank en Rabobank zijn maar liefst 60 varianten doorgerekend. En tot welke conclusie kwam Riemens: “Geheel tegen de verwachting in, blijken de genoemde banken in 60% van de situaties duurder te zijn (…) Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Zo zijn er beleggers die met hun huidige effecten als onderpand een goedkoper effectenkrediet van hun bank kunnen krijgen. Deze zijn uiteraard altijd goedkoper uit, maar het principe van leasen is, dat je dat alleen doet wanneer je geen geld (genoeg) hebt om te kopen. Uit het onderzoek blijkt verder ook, dat Legio-Lease gunstiger wordt naarmate het inkomstenbelastingtarief hoger is.” MoneyView heeft een uitgebreid rapport van het onderzoek gemaakt. Het kost f 74,75. Voor meer informatie: 020 – 626.78.94

Reageer op dit artikel