nieuws

Richtlijn Brussel maakt verzekeringspremies duurder

Archief

De RAI Afdeling Autovak, waarin onafhankelijke producenten van auto-onderdelen zijn verenigd, zijn bang dat de verzekeringspremies voor motorrijtuigen flink zullen stijgen als de Europese Modellenrichtlijn 13 maart wordt aangenomen.

Onafhankelijke producenten mogen nu nog gratis merkonderdelen namaken. De nieuwe richtlijn voorziet in een vergoeding gedurende de eerste drie jaar van het op de markt zijn van een merkauto(onderdeel).
Prijzen van onderdelen gingen gemiddeld met 40% omlaag in landen waar het monopolie van de auto-industrie werd doorbroken. De RAI is bang dat de kosten weer even snel zullen stijgen als het verboden wordt reparatieonderdelen na te maken. Met de stijging van de prijs van de onderdelen en de hogere garagerekeningen zullen ook de verzekeringspremies stijgen. Jaarlijks keren Europese verzekeraars f 32,7 mld uit voor reparatieonderdelen.
Minister Wijers toonde zich tot nu toe een tegenstander van de Europese richtlijn, maar is bereid zijn verzet te staken als de Europese Commissie het toestaan van parallelimport weer in behandeling neemt.

Reageer op dit artikel