nieuws

Rialto wil maatschappij-incasso

Archief

Na ruim veertig jaar te hebben vastgehouden aan het principe dat premies door de betrokken tussenpersoon moeten worden geïncasseerd, is Rialto Verzekeringen gestart met een proef voor maatschappij-incasso.

Al vanaf medio december worden de nieuwe procedures en systemen uitgebreid getest. Als alles goed gaat, zal de mogelijkheid van maatschappij-incasso per 1 maart openstaan voor alle ruim 2.500 financiële dienstverleners waarmee Rialto samenwerkt, vertelt operationeel manager Huub Flipsen.
Het principe dat premies door het intermediair behoren te worden geïncasseerd was lange tijd een heilig huisje bij Rialto. Flipsen: “Door het intermediair is het recht om de incasso te mogen verzorgen zwaar bevochten en uiteindelijk neergelegd in de Wet Assurantiebemiddeling. Maar net zo belangrijk voor onze maatschappij was het feit dat wij te maken hebben met bijzondere risico’s en bijzondere verzekerden. Het feit dat de adviseur de verzekerde als het ware in de ogen kijkt, bevordert in hoge mate dat de premie ook daadwerkelijk kan worden geïncasseerd”.
Lastig
Bij Rialto kwam echter steeds vaker het verzoek binnen om ook maatschappij-incasso mogelijk te maken. Deze ontwikkeling werd nog eens versterkt door de invoering van het Nieuw Verzekeringsrecht, waardoor Rialto de incassoprocedures verder moest aanscherpen en de retourtermijn van onbetaalde nota’s heeft ingekort. “Wij kunnen ons voorstellen dat dat voor tussenpersonen lastig is, omdat zij daardoor – uitsluitend voor Rialto – aanpassingen in hun administratiesysteem moeten doorvoeren. Wij hebben daarom besloten om maatschappij incasso mogelijk te maken voor die financiële dienstverleners die hiervan gebruik willen maken.” De eerste premie zal hoe dan ook altijd door de tussenpersoon worden geïncasseerd.

Reageer op dit artikel