nieuws

Renteloos krediet bij Bilaa-Riba

Archief

De renteloze hypotheek laat nog op zich wachten, maar binnenkort komt al wel halal krediet op de markt: de Stichting Bilaa-Riba Personal Finance heeft van de AFM een vergunning ontvangen voor het aanbieden van consumptief krediet.

Bilaa-Riba gaat renteloos krediet verstrekken op basis van het islamitische financieringssysteem murabaha: de bank koopt het door de klant gewenste goed om het direct aan hem tegen een afgesproken winst te verkopen. Betaling geschiedt in maandtermijnen. De kredietverstrekking begint volgende maand en is beschikbaar voor zaken als auto’s, meubilair en computers, maar niet voor luxe artikelen als Rolex-horloges. Er kan tot maximaal _ 25.000 worden geleend.
Bilaa-Riba wil ook renteloze hypotheken op de markt brengen, zodat moslims volgens de regels van de koran een huis kunnen kopen. Het idee komt van Mohammed Dini, algemeen manager bij Bilaa-Riba, dat wordt geleid door het trio Piet, Matthijs en Sebastiaan Bloemink.
Basisidee is dat de geldgever een bepaalde winstopslag berekent aan de klant. Minister Zalm (Financiën) ziet echter geen heil in het aanpassen van de wetgeving om ook de rentevrije hypotheek fiscaal te begunstigen. Bilaa-Riba zegt nog wel in gesprek te zijn met de Belastingdienst over een oplossing.
CPB-plan
Het onlangs uitgebrachte rapport van het Centraal Planbureau (CPB) over de renteaftrek zou een steun in de rug kunnen zijn voor Bilaa-Riba. Het CPB stelt voor de aftrek af te schaffen en de eigen woning te verhuizen naar een aparte box, zodat de schuld zelf en niet meer de rente aftrekbaar is.

Reageer op dit artikel