nieuws

Rentekortingen leiden tot verkeerde keuze geldverstrekker

Archief

Consumenten betalen vaak te veel hypotheekrente. Dat zegt Verzekeringssite na eigen onderzoek. De NVA en de VVHN pleiten eveneens voor meer helderheid over instap- en verlengingstarieven.

Consumenten die voor het eerst een hypotheek afsluiten, ontvangen vaak een korting op de hypotheekrente voor de eerste rentevaste periode. Deze korting staat meestal niet vermeld in een offerte of financiële bijsluiter. Klanten kiezen hierdoor voor de laagste rente in de eerste rentevaste periode in plaats van de laagste rentelasten over de totale looptijd.
Bij het verlengen van de rentevaste periode krijgen consumenten bij diverse geldverstrekkers een hoger renteaanbod dan nieuwe klanten. Overstappen naar een andere geldverstrekker is echter kostbaar, vanwege de notaris-, taxatie- en afsluitkosten.
Consumenten die een hypotheek wensen met een korte rentevaste periode van bijvoorbeeld vijf, zes of tien jaar lopen het grootste risico een verkeerde hypotheek te kiezen, zegt Verzekeringssite. Vooral starters kiezen vaker voor een korte rentevaste periode, omdat ze anders de financiering niet sluitend krijgen. Hun totale lasten komen aan het eind van de rit hoger uit.
Actief melden
Intermediairorganisaties NVA en VVHN willen al langere tijd met het ministerie van Financiën praten over meer helderheid op het gebied van instap- en verlengingstarieven. Die is er nog steeds onvoldoende, vinden beide verenigingen. Zij stellen concreet voor om, voorafgaand aan het aangaan van een hypotheekovereenkomst, zowel het instap- als het prolongatietarief actief aan de klant te melden, voor zover er tussen beide verschillen bestaan. Ook zou in offertes bij de berekening van de maandlasten over de volledige looptijd het effect van deze verschillen duidelijk moeten worden gemaakt.

Reageer op dit artikel