nieuws

Regeringsfracties willen Fiscale Oudedags Reserve (FOR) afschaffen

Archief

Vrijdag 30 juni heeft mr B. de Vries van de VVD-fractie van de Tweede Kamer aan staatssecretaris Vermeend van Financiën een rapport aangeboden met de conclusie dat de Fiscale Oudedags Reserve (FOR) beter kan worden afgeschaft omdat deze niet beantwoordt aan het doel: opbouw van een oudedagsvoorziening voor ondernemers.

De fracties van D66 en de PvdA zijn het met de VVD-fractie erover eens dat er een betere regeling moet komen.
Het rapport is op verzoek van de VVD-fractie op persoonlijke titel geschreven door dr G. Dietvorst, hoofd fiscaal en juridisch adviesbureau van Interpolis. Het rapport draagt de titel: ‘Fiscale Oudedags Reserve: integreren met zelfstandigenaftrek of stroomlijnen?’
De FOR is een uitgestelde belastingclaim over behaalde winsten van ondernemers. Men kan deze achterstallige belastingschuld in het bedrijf houden totdat de belastingbetaling verschuldigd wordt. Wanneer de ondernemer van het deel van de winst (de ‘FOR-dotatie’) waarop de FOR-claim rust, tezijnertijd lijfrente aankoopt, vervalt deze claim.
In 1992 genoten 629.000 ondernemers winst uit onderneming. Van hen doteerden in dat jaar 236.000 (37,5%) aan de FOR. De dotatie bedroeg gemiddeld f 6.400.
De FOR is een vorm van bedrijfsfinanciering, aldus het rapport. Niet meer dan 10% van de FOR-dotaties wordt omgezet in oudedagsvoorzieningen.
Dietvorst stelt een alternatief voor: verhoging van de zelfstandigenaftrek (voor bedrijfsfinanciering) en opbouw van een oudedagsvoorziening gewoon via lijfrente bij verzekeraars.
Er is volgens hem veel kritiek op de FOR maar niemand durft de regeling aan te pakken.
Als het advies niet wordt uitgevoerd, dreigt de VVD met een initiatiefwet, zegt Dietvorst.

Reageer op dit artikel