nieuws

Regels voor operaties over de grens

Archief

De Europese Commissie komt met regels voor ziektekostenverzekeraars en hun patiënten, die in andere lidstaten wachtlijsten willen omzeilen of tijdens hun vakantie naar de dokter moeten.

Ongeveer 1% van alle ruim 450 miljoen Europese burgers laat zich in andere lidstaten helpen door artsen. In de grensregio’s ligt dit percentage vaak hoger. Het is echter onduidelijk of een verzekeraar de kosten voor zo’n grensoverschrijdende operatie wel dekt. Het Europees Hof van Justitie bepaalde vorig jaar dat dit in het kader van de interne Europese markt wel moet.
In de nieuwe regels stelt de Europese Commissie voorop dat de patiënt zich in een ander land alleen mag laten behandelen voor zaken die ook in eigen land worden vergoed. Dit moet onder meer voorkomen dat bijvoorbeeld buitenlandse terminaal zieken in Nederland komen voor ‘euthanasieshopping’, zo stelt de eurocommissaris Markos Kyprianou (gezondheid en consumentenzaken).
Kyprianou wil in overleg met de lidstaten, verzekeraars en ziekenhuizen concrete regels uitwerken voor patiënten. Ook wil hij duidelijkheid verschaffen over het recht om te klagen en welke gezondheidsinstantie toezicht heeft bij de behandeling van buitenlandse patiënten. De eurocommissaris benadrukt dat hij geen harmonisatie of gelijkschakeling van de gezondheidssystemen in de EU nastreeft. “We willen gewoon de wettelijke problemen die er nu zijn uit de weg helpen.”

Reageer op dit artikel