nieuws

Recordwinsten herverzekeraars

Archief

Munich Re en Swiss Re, de grootste herverzekeraars ter wereld, hebben vorig jaar allebei een recordwinst geboekt. Een belangrijke oorzaak daarvoor is het uitblijven van extreme natuurrampen in 2006.

Met een brutopremieomzet van _ 37,4 (38,2) mld is Munich Re het grootste herverzekeringsconcern, ook al is daarvan _ 16,7 (17,6) mld afkomstig uit directe verzekeringen. Van die omzet neemt de Ergo-groep, moeder van onder meer Hamburg-Mannheimer, 95% voor haar rekening. Ergo was tot 2005 tevens eigenaar van Nieuwe Hollandse Lloyd, dat aan SNS Reaal is verkocht. Uit directe verzekeringsactiviteiten boekte Munich Re vorig jaar een winst van _ 1,1 (1,2) mld.
De premieomzet uit herverzekering daalde licht tot _ 22,2 (22,4) mld; de winst verdubbelde tot _ 2,7 (1,4) mld. De concernwinst steeg met 35% tot recordhoogte: _ 3,5) mld. Volgens topman Nikolaus von Bomhard betaalt daarmee de strategie van winstgevendheid boven groei zich uit.
Swiss Re
Ook Swiss Re heeft vorig jaar de nettowinst verdubbeld: onder de streep resteerde _ 2,9 (1,4) mld. De premieomzet ging met 10% omhoog tot _ 18,3 mld. In de grootste tak, brandherverzekeringen, steeg de premieomzet met 7% tot _ 10,8 mld en verbeterde de combined ratio (de schades en kosten afgezet tegen het premie-inkomen) tot 90,4%. Als belangrijke oorzaak noemt Swiss Re het uitblijven van grote natuurrampen. Die zorgden in 2005 juist nog voor een recordbedrag van _ 1,9 mld aan claims en een stevige winstdaling.

Reageer op dit artikel