nieuws

Rechtsbijstandverzekeraars zinnen op verlaging van advocaatkosten

Archief

Juristen van rechtsbijstandverzekeraars zouden ook (civiele) processen moeten kunnen voeren bij de rechtbank. Volgens het Verbond van Verzekeraars is op die manier een besparing van _ 35 mln mogelijk op kosten voor externe advocaten.

Dat stelt het Verbond van Verzekeraars na een studie (uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek) naar het procesmonopolie van advocaten. In 2004 moesten de tachtig rechtsbijstandverzekeraars bij 20.000 zaken – van de in totaal 300.000 claims – een externe advocaat inschakelen. Dit zorgde voor de helft van de totale kosten van de rechtsbijstandverzekeraars.
De rechtsbijstandverzekeraars waren in 2004 goed voor een premieomzet van _ 440 mln. Meer dan de helft ervan is gerelateerd aan gezinsrechtsbijstand. Bedrijfsrechtsbijstand en verkeersrechtsbijstand (motorrijtuigen) zijn elk goed voor iets minder dan een kwart. Het resultaat op gezinsrechtsbijstandpolissen is al jaren zwaar negatief: in 2004 nog -11%, afgezet tegen de brutopremie.
Naast juristen van rechtsbijstandverzekeraars zouden ook juridische medewerkers van vakbonden en consumentenorganisaties hun cliënten in de rechtszaal moeten kunnen vertegenwoordigen.

Reageer op dit artikel