nieuws

Rechtsbijstandverzekeraars zien af van toetreding tot Orde

Archief

Juristen in dienst van rechtsbijstandverzekeraars zullen vooralsnog niet toetreden tot de Orde van Advocaten.

Onlangs wees minister Winnie Sorgdrager (Justitie) een verzoek van het Verbond van Verzekeraars af, waarin werd gevraagd om vernietiging van een deel van de Verordening op de praktijkuitoefening in dienstbetrekking. De verzekeraars wilden de voorwaarde van vrije advocaatkeuze voor rechtsbijstandverzekerden uit de Verordening laten schrappen.
Het Verbond achtte die voorwaarde in strijd met vrije marktwerking, maar Sorgdrager ziet dat anders. Zij liet in haar beslissing meewegen dat het beroep van de advocaat een vertrouwensberoep is dat in onafhankelijkheid en objectiviteit moet worden uitgeoefend. Verzekeraars mogen volgens Sorgdrager hun klanten wel verplichten tot behandeling van zaken door interne rechtskundigen, alleen is inschrijving als advocaat dan niet mogelijk.
Volgens Simon ten Have, directeur van het Schaderegelingskantoor (SRK), zou toetreding onder de huidige voorwaarden “commerciële zelfmoord” zijn. Namens rechtsbijstandverzekeraars als DAS en Arag stelt het Verbond zich te beraden op nadere stappen. “Wij zullen ons verzet niet staken”, aldus Verbond-woordvoerder Anky van Leeuwen.

Reageer op dit artikel