nieuws

Rechter: Zalm mag maximale rente voor kredieten verlagen

Archief

De maximale kredietrente kan per 1 juli omlaag. De rechtbank in Den Haag heeft in kort geding bezwaren daartegen van de Nederlandse Thuiswinkelorganisatie afgewezen.

De postorderbedrijven wilden dat minister Zalm (Financiën) het eind vorig jaar genomen besluit ter voorkoming van overkreditering terugdraait. De maximaal te rekenen rente gaat in juli van de wettelijke rente plus 17% naar de wettelijke rente plus 12% (nu ongeveer 16%).
De Nederlandse Thuiswinkelorganisatie vreest dat bedrijven als Wehkamp en Neckermann mensen moeten ontslaan, omdat de lagere rente het verstrekken van kleine kredieten onrendabel maakt. De branchevereniging reageert dan ook teleurgesteld op de uitspraak. “Ten onrechte is de indruk gewekt dat kopen op krediet bij thuiswinkels de oorzaak is van het toenemende aantal problematische schuldsituaties in Nederland. Die bestaan uit een veelheid van schulden die tot gemiddeld _ 15.000 oplopen. Het aandeel van de thuiswinkelbedrijven bedraagt slechts gemiddeld _ 350.”
Wijnand Jongen, directeur van de thuiswinkelvereniging, laat weten dat pas over anderhalve week wordt besloten of er hoger beroep wordt aangetekend tegen de uitspraak. “Daarnaast proberen we altijd in gesprek te blijven met Zalm over andere maatregelen.” Zo ziet de organisatie veel in het koppelen van bestanden van energiebedrijven, telefoonmaatschappijen en woningcorporaties.

Reageer op dit artikel