nieuws

Rechter verplicht garantie- instituut tot naamswijziging

Archief

De dit jaar operationeel geworden Stichting Nationale WoningWaarborg moet naam en logo wijzigen op straffe van een dwangsom van f 10.000. Dit heeft de Utrechtse rechtbankpresident bepaald in een kort geding dat is aangespannen door Stichting Woningborg in Gouda.

Stichting Woningborg is een van de 4 organisaties aangesloten bij het Garantie-Instituut Woningbouw (GIW) die een garantie- en waarborgregeling voert voor kopers van woonhuizen.
De stichting claimt 25.000 garantiecerficaten per jaar af te geven voor onder meer verborgen gebreken na oplevering van het pand en calamiteiten zoals faillissement van of geschillen met de bouwer. De garanties zijn 6 tot 10 jaar geldig, en kunnen worden overgedragen, aldus mr E. Groeneveld van Woningborg.
Verwarring
Met de komst van een nieuw garantie-instituut onder de bijna gelijkluidende naam Stichting Nationale Woningwaarborg zou onder aspirant-huizenkopers veel verwarring zijn ontstaan, stelt Stichting Woningborg.
De nieuwe stichting is gevestigd in Woerden en biedt een garantiedekking aan voor bestaande woningen. De bestuursvoorzitter is G.Th. ter Maat, initiatiefnemer tot de oprichting van de stichting en directeur van Thema Assurantiën. In de Raad van Advies die toezicht moet houden op de werkwijze van de stichting zouden ook vertegenwoordigers van consumentenorganisaties zitting hebben, maar Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en Stichting Nationale Hypotheekgarantie hebben laten weten niets met de stichting van doen te hebben.
Inbreuk
Om elke mogelijke asociatie en betrokkenheid wet te nemen, is de president van de Utrechtse rechtbank in kort geding gevraagd de naam Stichting Nationale WoningWaarborg te verbieden.
“De president oordeelde dat het woord ‘WoningWaarborg’ een inbreuk is op het merk- en handelsnaamrecht van onze stichting en ook verwarrend is voor het publiek”, aldus Groeneveld.
De rechtbankpresident vond de toevoeging ‘Nationale’ pretentieus, maar niet in strijd met het merk- en handelsnaamrecht. “Hij stelde vast dat het meer gebeurt dat men zich van een overdreven benaming bedient”, aldus Groeneveld.
Bedreigend voor de goede naam van de organisaties van het GIW vindt Groeneveld het geringe garantievermogen van f 0,5 mln waarmee Nationale WoningWaarborg zou werken. “Er hoeven maar enkele calamiteiten plaats te hebben of het garantievermogen van deze stichting is uitgeput, en dat zou een negatieve uitstraling naar ons kunnen geven.”
Stichting Nationale WoningWaarborg was niet bereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel