nieuws

Rechter: verkoop verzekeringen onder naam PGGM toegestaan

Archief

Het Verbond van Verzekeraars heeft het kort geding verloren dat het, gesteund door zeven leden, had aangespannen tegen pensioenuitvoerder PGGM.

Het pensioenfonds voor zorgwerknemers (ruim twee miljoen deelnemers) is sinds 1 januari zelf actief onder de naam Pensioenfonds Zorg en Welzijn. De uitvoeringsorganisatie verkoopt onder de naam PGGM individuele verzekeringen. Dat is misbruik van naamsbekendheid en misleiding van de consument, vindt het Verbond. “Het gebruik van deze naam levert ten opzichte van andere verzekeraars een oneerlijk concurrentievoordeel op dat volgens ons door de wet verboden is. Er is ook sprake van misleiding, omdat consumenten niet doorzien dat het huidige PGGM niet meer het oude vertrouwde pensioenfonds is waar men verplicht bij was aangesloten.”
De rechtbank in Utrecht heeft vorige week echter geoordeeld dat die werkwijze geoorloofd is. Zowel de overdracht van de naam PGGM aan de uitvoeringsorganisatie als het gebruiken van de naam als label voor aanvullende producten is toegestaan.
Het Verbond sluit hoger beroep niet uit: “Het principiële punt van de onduidelijkheid over de taakverdeling tussen pensioenfondsen en verzekeraars blijft bestaan.”
Het Verbond en PGGM lagen twee jaar terug al met elkaar in de clinch: toen dreigde een kort geding wegens het verwijzen van PGGM en ABP naar verzekeringsdochters Careon en Loyalis in het kader van de levensloopregeling. Het pensioenfonds stopte daar toen mee.

Reageer op dit artikel