nieuws

Rechtbank veroordeelt Levob tot schadevergoeding in Hefboom-zaak

Archief

De rechtbank in Utrecht heeft Levob veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding aan een gedupeerde van het aandelenleaseproduct Hefboom Effect. Volgens de stichting Platform Aandelen Lease (PAL) zal de Hoge Raad, die binnenkort uitspraak doet, ook Dexia en Aegon gebieden een deel van de klanten het ingelegde geld terug te betalen.

In de Levob-zaak gaat het om een vrouw die vijf Hefboom-overeenkomsten sloot en daarvoor in totaal _ 40.000 leende. Na vijf jaar resteerde een schuld van bijna _ 27.000. Die moet Levob nu aan de klant terugbetalen.
Volgens de rechtbank heeft Levob zijn zorgplicht verzaakt door vooraf niet op het risico van een restschuld te wijzen en door alleen een inkomenstoets te doen. Er had ook een vermogenstoets uitgevoerd moeten worden om te kijken of de vrouw een eventuele restschuld kon voldoen. Ook had Levob bij de vrouw informatie moeten inwinnen over haar beleggingservaring en -doelstelling. Dat er sprake is van een kant-en-klaar product, zoals Levob beweert, doet daaraan niet af, stelt de rechtbank.
Levob heeft wel een acceptatietoets uitgevoerd, maar dit argument veegt de rechtbank van tafel. “De toets had niet zozeer ten doel om de belangen te beschermen van degene die een Hefboom-overeenkomst wilde aangaan, maar was erop gericht om de belangen van Levob te beschermen en had met invulling van de voor Levob geldende zorgplicht weinig van doen.”
Niet verschuilen
Levob kan zich volgens de rechtbank niet verschuilen achter de inmiddels failliete tussenpersoon Verenigd Spaarplan Nederland (VSN). “Het gaat hier immers om producten met een [ .] lage maandlast, die breed in de markt worden gezet voor een publiek dat van beleggen geen verstand heeft, zonder dat is gebleken dat Levob ervoor heeft gezorgd dat tussenpersonen voldoende en adequate voorlichting bieden.”
Advies Hoge Raad
In de aandelenleasezaken rond Aegon en Dexia zal de Hoge Raad volgens de stichting Platform Aandelen Lease (PAL) ook oordelen ten gunste van de klant. PAL baseert zich hierbij op een geheim advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad. In het advies zou staan dat aandelenlease een vorm van huurkoop is. Waar het om draait is dat huurkoopcontracten alleen rechtsgeldig zijn als beide partners het contract getekend hebben. Een deel van de klanten, waarbij de leasecontracten niet mede zijn ondertekend door de partner, zou om die reden zijn inleg terugkrijgen. Volgens PAL volgt de Hoge Raad, die in april uitspraak doet, de adviezen van de advocaat-generaal bijna altijd op.

Reageer op dit artikel