nieuws

‘Realiteit of grootheidswaanzin?’

Archief

“Met interesse heb ik in AM 6, pag. 52 het interview gelezen met Jenze Bosma, directeur van Infa Software. Het is altijd goed om de visie van een collega softwareontwikkelaar te kennen.

Als directeur van een zelfstandig bedrijf op het gebied van softwareontwikkeling heb ik een bepaalde voorsprong op de gemiddelde lezer van het interview. Zo kan ik het grote aantal technische termen in het interview op zijn merites beoordelen zonder constant terug te moeten vallen op een IT-woordenboek. Ook hoef ik geen consulent in te schakelen die moet zorgdragen voor de benodigde praktijkvertaalslag.
Op zich stonden er geen bijzondere aspecten in het interview. Immers, de manier waarop Infa Software zichzelf profileert is reeds enkele jaren bekend en is in dit interview niet anders. Interessante woorden die hier en daar licht afwijken van de werkelijkheid. Ik noem hier de trotse bewering dat alle Rabobank-kantoren nu zogenaamd verplicht zouden zijn om hun programma te gebruiken. Jenze, je weet toch best dat de Rabobank-kantoren autonoom zijn en zelfstandig beslissen welke software ze gebruiken? Zo zijn er een aantal kantoren die onder andere niet meer wilde wachten op de reeds jaren geleden toegezegde module voor estate-planning. En zo kan ik nog wel een aantal zaken noemen.
Machtige partijen
Als fervent promotor van high-tech financiële dienstverlening valt mijn mond helaas nog wel eens vaker open. Blader ik op een zaterdagochtend AM eens vrolijk door, dan zie ik deze de laatste tijd vol staan met faillissementen van assurantietussenpersonen. Tevens zie ik diverse issues over employee-Benefits (EB) als het ei van Columbus. Ondanks diverse waarschuwingen om meer in kwaliteit dan in kwantiteit te investeren, wordt EB via allerlei automatiseringvoorspellingen voorgespiegeld als een unicum voor het intermediair. ‘Leert het intermediair dan nooit?’ vraag ik mij af. Denkt het intermediair nu werkelijk de concurrentie met direct-writers en dergelijk aan te kunnen? Intermediair, u bevindt zich met EB op het werkterrein van deze machtige partijen. In vergelijking met hen bent u een kleine partij die mijns inziens slechts kan overleven als u zich kunt onderscheiden. Wat is uw onderscheidend vermogen als u krek hetzelfde aanbiedt als een direct-writer? Juist: nihil!
De kracht van het intermediair was altijd de kleinschaligheid die immer ruimte bood voor kwalitatieve dienstverlening. Financiële planning is een uitstekend instrument om kwaliteiten te ontplooien. Potentiële klanten voor het leven binden zal niet lukken als men financiële planning (eventueel in combinatie met EB) voornamelijk blijft zien als een acquisitie-tool. Kwaliteit blijft de bakermat waar men altijd op kan terugvallen.
Men zou eens kunnen beginnen met het opstarten van een wetenschappelijk onderzoek naar de functionaliteit en vooral de juistheid van financiële softwarepakketten. Ik kan u voorspellen dat de resultaten verrassend zullen zijn!”
Vincent van den Bogert FFP, directeur van VinPlan financial planning & software.

Reageer op dit artikel