nieuws

Reaal vindt 400 joodse polissen in archieven

Archief

Reaal heeft uit zijn archieven zo’n vierhonderd levenpolissen opgediept waarvan de premiebetaling medio 1943 is gestopt en waarvan uitkering is uitgebleven.

De gevonden polissen zijn het resultaat van een zoektocht naar zogeheten joodse polissen: verzekeringen van in de Tweede Wereldoorlog omgekomen mensen, waarvan nabestaanden zich later niet meer hebben gemeld. Reaal heeft het Centraal Joods Overleg om hulp gevraagd voor het traceren van de rechthebbenden en heeft tevens de commissie Scholten (onderzoek financiële tegoeden WO II) op de hoogte gebracht.
De gevonden polissen zijn vrijwel uitsluitend uitvaartverzekeringen van Reaals rechtsvoorganger De Centrale. Anno 1943 was de totale verzekeringswaarde ruim f 100.000. De meeste polissen zijn in de oorlog administratief onzichtbaar gemaakt door medewerkers van De Centrale, die daarmee afkoop door de door Duitsland gecontroleerde Liro-bank (Lippman Rosenthal) konden voorkomen.

Reageer op dit artikel