nieuws

Rabobank wil met Lage Landen aandeel in krediet fors vergroten

Archief

De Lage Landen, vooral bekend vanwege de autoleaseactiviteiten, heeft de kredietportefeuille van Crediam overgenomen. De Rabo-dochter wil op korte termijn het marktaandeel in consumptief krediet fors gaan vergroten.

Crediam is onderdeel van de Gemeentelijke Kredietbank Amsterdam (GKA) en richt zich op commerciële kredietverlening, waarbij de nadruk ligt op ambtenaren en de regio Amsterdam. GKA gaat zich echter volledig richten op de publieke activiteiten, waaronder sociale kredietverlening, schuldregeling en budgetbeheer. De portefeuille van Crediam is circa _ 40 mln groot.
Voor De Lage Landen is de verstrekking van consumptief krediet geen nieuwe tak van sport. “We zijn ermee begonnen in 1969”, zegt Toon Sanders, directeur Consumer Finance bij De Lage Landen. “Eind jaren tachtig zijn we er echter mee gestopt, omdat we ons toen helemaal op de zakelijke markt wilden richten.” De nadruk ligt bij het bedrijf op lease en de zogeheten vendor finance, kredietverstrekking via verkooppunten.
Distributie
Bij De Lage Landen is een competentiecentrum ingericht dat als centraal punt gaat dienen voor de verstrekking van consumptief krediet binnen de hele Rabobank-groep. “Het is een nieuw initiatief, waarmee het marktaandeel in consumptief krediet belangrijk vergroot moet gaan worden”, zegt Sanders. Rabobank heeft nu voor ruim _ 1 mld aan consumptief krediet uitstaan. Het label Crediam zal overigens wel gehanteerd blijven worden. In de nieuwe organisatie zijn tachtig mensen werkzaam.
Het centrum gaat zich ook richten op andere distributiekanalen dan Rabobank. “Met Crediam hebben we een nieuw direct kanaal binnengehaald”, licht Sanders toe, “en we richten ons ook op de afzet van kredieten via verkooppunten zoals autodealers.” Het is ook de bedoeling dat er via het intermediair krediet verstrekt gaat worden. “We gaan multilabel en mulitchannel werken.”

Reageer op dit artikel