nieuws

Rabobank introduceert Vrije Keuze Hypotheek

Archief

De Rabobank heeft een nieuwe flexibele hypotheek op de markt gebracht: de Vrije Keuze Hypotheek die uitgaat van een vaste maandlast met variabele rente.

De rente van de Vrije Keuze Hypotheek, gebaseerd op de geldmarktrente, wordt eens in de zes maanden aangepast. Verandert de rente, dan blijft de maandlast gelijk, maar de looptijd verandert wel. Volgens de Rabobank speelt de Vrije Keuze Hypotheek in op de groeiende behoefte aan flexibele hypotheekproducten.
Ruim een half jaar geleden introduceerde de Rabobank al de OpMaat Hypotheek als de ‘meest meegaande hypotheek’ die voor iedereen geschikt zou zijn. “De nieuwe hypotheek verschilt op drie punten met de OpMaat Hypotheek”,legt woordvoerder Erik van Doeselaar uit. “Allereerst heeft de Opmaat Hypotheek naast een hypothecaire lening ook een levensverzekering. De Vrije Keuze Hypotheek heeft dat niet. Een levensverzekering is bij een lening tot 100% van de executiewaarde niet verplicht. Ten tweede is de rente bij de Vrije Keuze Hypotheek gebaseerd op geldmarktrente, in plaats van op de kapitaalmarktrente zoals bij de OpMaat Hypotheek. Het derde verschil betreft de vaste maandlast en de variabele rente.”
De hoogte van de maandlast bepaalt de klant in grote mate zelf, op basis van de scenario’s die de Rabo-adviseur schetst. Tussentijds kunnen de afspraken veranderd worden. Extra aflossen is boetevrij, ook bij een aflossing van het totaal geleende bedrag.
Van Doeselaar erkent dat de Vrije Keuze Hypotheek door het ontbreken van een aflossingsverplichting minder geschikt is als eerste hypotheek. “Dat zou inderdaad wel eens gevaarlijk kunnen worden. De Vrije Keuze Hypotheek is door het flexibele karakter vooral geschikt voor degenen die de overwaarde van hun huis via een tweede hypotheek te gelde willen maken.”

Reageer op dit artikel