nieuws

Rabo-organisatie kiest voor proef met ‘hypotheekwinkel’

Archief

De Rabo-organisatie experimenteert gedurende een jaar met de verkoop van hypotheken en aanverwante verzekeringen. Onder de naam Hypotheek Advies Centrum is in Tilburg een advieskantoor geopend, die op winkeltijden geopend is.

Hoezeer de Rabo-organisatie bij monde van onder meer commercieel manager M. Houben het experiment ‘degradeert’ tot een lokaal initiatief, toch kunnen de gevolgen groot zijn voor de distributieformule van alle Rabobanken.
Houben bevestigt dat de toenemende concurrentie van hypotheekadviesketens, zoals NVM Hypotheekshop, De Hypotheker en Hypotheek Visie de Rabobank tot bezinning heeft gebracht. Ook de grotere behoefte van consumenten aan alternatieve openingstijden hebben daarbij een rol gespeeld, aldus Houben.
Ook 36-urige werkweek
In het experiment wordt ook de haalbaarheid van een 36-urige werkweek getoetst, zoals die per oktober volgend jaar in het totale bankbedrijf wordt ingevoerd conform het cao-akkoord met de vakbonden.
Het personeel, bestaande uit vijf hypotheekadviseurs en een baliemedewerker, ontvangt een vast salaris plus een variabele (provisie)toeslag op basis van produktiviteit.
In het experiment hebben ook plaatselijke makelaars o/g een inbreng. Zij kunnen de etalage van de hypotheekwinkel benutten om daarin hun koopwoningen aan te prijzen.
Goedkoop krediet
Het Hypotheek Advies Centrum bemiddelt in leningen van de Rabobank en primair in verzekeringen van Rabo-dochter Interpolis. De advieswinkel ontvangt geen afsluitprovisie voor tot stand gekomen hypotheken, maar kan goedkoop krediet uitzetten door ‘terugsluizing’ van het spaarkapitaal van de meeverbonden levensverzekering.
Volgens Houben vallen nog weinig concrete resultaten te melden. Wel zegt hij dat het in de eerste weken “storm heeft gelopen”, mede door de aantrekkelijke ligging van de hypotheekwinkel in het centrum van de stad. “Vooral op zaterdagen en koopavonden is de belangstelling groot”, aldus Houben.
Mocht het experiment succesvol worden afgerond, acht hij de kans groot dat de andere Rabobanken het voorbeeld zullen volgen.

Reageer op dit artikel