nieuws

Raad is voor Aegon ‘een interessante belegging’

Archief

De Financiële Raadgevers Associatie (FRA) heeft zich zowel in praktische als in financiële zin teruggetrokken uit Raad Administratiewinkels. Nieuw als aandeelhouder (40%) is verzekeraar Aegon, dat in Raad vooral “een interessante belegging” ziet.

Eind 1994 ging Raad op initiatief van FRA en Berk Accountants van start. Directeur werd FRA-man Henri Leijdsman.
De Raad-administratieconsulenten werken op franchisebasis voor zelfstandig ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren en particulieren. De financieel-administratieve diensten worden op basis van een vaste abonnementsprijs geleverd. Voor verzekeringsadviezen werd samengewerkt met FRA.
Raad, dat momenteel zeventig vestigingen telt, wil naar een netwerk van samenwerkingspartners toe. Zo’n partner werd vorig jaar gevonden in Van Lanschot Bankiers, dat ook een belang van zo’n 10% in Raad heeft genomen. Toen bleek echter ook dat de samenwerking met FRA niet meer naar behoren verliep. FRA ‘stalde’ daarom zijn aandelen bij Berk.
FRA-directeur Henk Folkers: “We hebben ons aandelenpakket in het voorjaar van 1997 verkocht aan Berk, met dien verstande dat dit pakket zou worden doorverkocht en de eventuele meerprijs voor ons zou zijn. Sindsdien werken we ook in de praktijk niet meer samen met Raad.”
Aegon
De koper blijkt Aegon te zijn, dat tevens een pakket nieuw uitgegeven Raad-aandelen heeft verworven. Daarmee is het belang in Raad op 40% gekomen. Aegon spreekt van “een interessante belegging, waarvan een goed rendement wordt verwacht.”
Over de rol als netwerkpartner van Raad laat de verzekeraar zich nauwelijks uit. Bij monde van Mieke van der Valk laat Aegon alleen weten “op lange termijn de verkoop van producten door tussenpersonen niet uit te sluiten”.
Raad Assurantiën
Raad laat ondertussen weten zijn diensten te gaan uitbreiden tot een volledig financieel dienstenpakket, inclusief pensioenen, hypotheken, levens- en schadeverzekeringen. Daartoe is een eigen assurantiekantoor gestart: Raad Assurantiën.
Raad Assurantiën blijkt een nieuwe handelsnaam te zijn van Cekazet Assurantiën uit Zoetermeer. Raad Assurantiën wordt gevestigd in het hoofdkantoor van Raad in Culemborg. Directeur wordt Toon van Kalveen, die al sinds 1987 directeur is van Cekazet. Van Kalveen ontkent dat Raad een belang heeft genomen in zijn assurantiekantoor. “Formeel juridisch is dat niet het geval.” Wel kent Cekazet naast Van Kalveen nog een tweede aandeelhouder. “En dat is geen Raad en ook geen Aegon.”
De medewerkers van Raad Assurantiën moeten de ‘Administratie Consultants’ van Raad ondersteunen bij hun verzekeringsadviezen aan de klant. Polissen voor Raad-klanten worden door Raad Assurantiën gesloten. Van Kalveen: “Mijn motief om netwerkpartner van Raad te worden, is omzetverhoging. Daarnaast heb ik affiniteit met de wereld van administratie en accountancy. Met Raad-oprichter Berk Accountants heb ik al twintig jaar historische banden”.

Reageer op dit artikel