nieuws

Quarré wil keurmerk voor inkooporganisaties

Archief

Inkooporganisatie Quarré vindt het de hoogste tijd dat er een keurmerk komt voor inkooporganisaties van hypotheken en verzekeringen. Zo’n keurmerk zou de huidige wildgroei moeten tegengaan.

Michiel Buytendijk, directeur van Quarré, is bevreesd voor ongewenste praktijken als gevolg van de razendsnelle groei van het aantal inkooporganisaties. Door tijdig te kiezen voor zelfregulering kan worden voorkomen dat er een smet wordt geworpen op de branche, meent Buytendijk. “Het wordt tijd eisen te stellen aan de kwaliteit en kredietwaardigheid van inkooporganisaties. Want als het mis gaat, treft dat ons allen.”
Effect
Volgens Buytendijk heeft een keurmerk effect op de hypotheekverstrekkers en de verzekeraars, die garanties ontvangen over kwaliteit en kredietwaardigheid van de inkoopcombinaties, en op de tussenpersonen die zekerheid hebben over de provisie. “Ik wil absoluut niemand weren. Alle inkoopcombinaties mogen toetreden, maar er moeten wel voorwaarden worden gesteld aan hun kwaliteit en continuïteit.”
De directeur van Quarré ziet veel in de oprichting van een stichting Keurmerk die periodieke overlegging van, door een accountant goedgekeurde, cijfers aan een onafhankelijke commissie verplicht kan stellen. “Zo’n commissie kan dan beoordelen of een inkoopcombinatie aan de gestelde eisen voldoet en geen onverantwoorde risico’s neemt die haar continuïteit in gevaar brengen”, aldus Buytendijk. Hij maakt zich zorgen over de kwaliteit van inkoopcombinaties die een eigen opleidingscentrum oprichten waar Heao-studenten binnen twee maanden worden klaargestoomd tot hypotheekacceptant. Bij ons duurt het minimaal twee jaar, voordat een Heao’er een volwaardige acceptant is.”
Tussenpersonen
Ook over de kwaliteit van de met inkoopcombinaties samenwerkende tussenpersonen heeft Buytendijk soms zijn twijfels. “De kwaliteit van tussenpersonen blijkt uit de eerste drie tot vier aanvragen. Bij Quarré hebben we per jaar vijftien tot twintig tussenpersonen van wie wij zeggen: daar doe wij geen zaken meer mee. Ze hebben hun papieren, voldoen aan de wettelijke eisen, maar toch is de kwaliteit van hun dienstverlening niet goed. Sommige tussenpersonen hoppen zo van de één naar de ander, net zo lang tot dat er een inkoopcombinatie is die met hen in zee gaat.”
Voor Buytendijk, die zegt dit jaar 30% meer omzet te boeken, is een onafhankelijke keurmerkstichting de oplossing voor het weren van zulke malafide tussenpersonen. “Zo houd je alleen degenen over die echt kwaliteit bieden. Dat is goed voor de hele branche.”
Michiel Buytendijk: “Het wordt tijd eisen te stellen aan de kwaliteit en kredietwaardigheid van inkooporganisaties.”

Reageer op dit artikel