nieuws

Provisies onderdeel prijzenslag betalingsbeschermingspolissen

Archief

Beloningen voor tussenpersonen die betalingsbeschermingsverzekeringen verkopen, kunnen oplopen tot 50% en in extreme gevallen zelfs tot 80% van de betaalde premie. Volgens Cardif-directeur Cees de Jong woedt er op dit moment “een prijzenslag” rond provisies voor lastenbeschermers.

John Hampsink, tot voor kort algemeen directeur van Uveco, beweert dat Afab-dochters als Uveco meer dan 60% en zelfs 70% van de premie ontvangen bij de bemiddeling van betalingsbeschermingsverzekeringen van Cardif of Gema. Van Gema zou Uveco enige tijd zelfs 80% hebben gekregen.
Hampsink, een half jaar geleden afgezet als directeur, noemt deze regelingen nu “buitensporige beloningen”. Henk van Doorn, huidig directielid van Afab, wil de percentages bevestigen noch ontkennen. “Er worden behoorlijke provisies betaald”, stelt hij.
Winstuitkering
Cardif-directeur De Jong zegt dat zijn maatschappij bij woonlastenpolissen, gekoppeld aan hypotheken, in de regel 30% provisie betaalt voor een gemiddelde koopsompremie van _ 3.100. Bij goede producenten kan dat tot 35% oplopen. Bij concurrent TAF liggen de percentages iets hoger: standaard 35% en afhankelijk van de productie 40%. “Dat zijn marktconforme percentages”, aldus directeur Sander Franken.
Ingewijden binnen Uveco melden echter dat Cardif met Afab een bijzondere beloningsregeling heeft afgesproken. De provisie zou (inclusief) bonus 40% bedragen, waar later nog eens 32,5% ‘winstuitkering’ bovenop komt. Dit labelproduct (Optimaal Beschermingsplan) wordt gekoppeld aan zowel consumptieve als hypothecaire kredieten.
“Maar van dat product is er door Afab niet één verkocht”, stelt De Jong. “En dergelijke afspraken heeft Cardif nooit met Afab gemaakt”, bezweert hij. De Jong geeft wel toe dat Cardif “grotere partijen laat delen in de winst op de schadetekening”. Die winstdeling gaat echter niet verder dan “een paar procenten tot maximaal 10%.”
Consumptief krediet
De Jong zegt dat hij percentages van 60%, 70% of 80% provisie in de markt voor consumptief krediet wel eens hoort vallen. “Maar dan haken wij af.” Afab-directeur Van Doorn voegt daaraan toe dat dergelijke percentages niet voorkomen bij woonlastenpolissen “omdat de premie bij hypotheken factor tien hoger is dan een premie bij een consumptief krediet”.
Volgens De Jong woedt er op dit moment “een prijzenslag” rond provisies voor lastenbeschermers. “Maar Cardif speelt bij consumptief krediet geen hoofdrol.”

Reageer op dit artikel