nieuws

Proefschrift over verzekeringswiskunde

Archief

Aan de Technische Universiteit Delft promoveert op 6 maart informatica-ingenieur H.J. Willems met zijn proefschrift “Computational Intelligence: Mortality models for the actuary’.

Dit proefschrift past computational intelligence toe op het actuariële domein van levensverzekeringen. Willems maakt een verklarend model voor heterogene populaties (door middel van een ‘vitaliteitparameter’), waarin zelfs individuele fysiologische eigenschappen van de verzekerde samengevat kunnen worden. Dat resulteert in een meer dan ooit geïndividualiseerde sterfteprognoses (bijvoorbeeld sigaren rokende BMW-rijders met gehoorapparaat).
Volgens de promovendus moet er meer intelligentie in de geautomatiseerde premieberekening gestoken te worden, met behulp van kiemcelfuncties. Hiermee kunnen formules voor levensverzekeringen automatisch afgeleid worden door een autonome softbot-lokettist.

Reageer op dit artikel