nieuws

Prijzen

Archief

Als er zoiets zou zijn als een ‘jaaroverzicht verzekeringen 2007’, dan zou ONVZ daarin een prominente rol vervullen. Een poging “excessieve” claims tot staan te brengen met een voorwaardenwijziging ‘en-bloc’, werd dit jaar door de rechter verworpen. De zorgverzekeraar uit Houten ziet met angst en beven de slotweken van 2007 tegemoet en hekelt onderwijl tussenpersonen die hun ONVZ-klanten wijzen op de dekkingsbeperking per 1 januari 2008. De jaarcijfers van ONVZ worden bijzonder interessant, evenals de conclusies die de bedrijfsleiding daaraan verbindt.

Was het jaar 2007 overal zo turbulent? Een medewerker van het pensioenbedrijf van Winterthur zal ‘ja’ zeggen. Die kocht in de lente een woning in de regio Utrecht, in de nabijheid van het hoofdkantoor van AXA. Zijn nieuwe werkgever, dacht hij. Kort voor de zomer nam SNS Reaal dat werkgeverschap over. Nog een geluk, dacht hij, dat Reaal zijn honk óók in het hartje van het land heeft. Totdat SNS Reaal zei Zwitserleven over te nemen en van Amstelveen een pensioencentrum te maken .
Met SNS Reaal is de meest daadkrachtige verzekeraar van deze jaargang genoemd. In maart riep de top van het bedrijf “nog zeker één verzekeraar” te zullen overnemen. Met AXA leek die ambitie gerealiseerd, maar de honger bleek nog niet gestild. SNS Reaal kaapt ook Zwitserleven weg voor de neus van de concurrentie. Daarmee staat het concern zeer volwassen op de Hollandse kaart, een prestatie van formaat. Een keerzijde van de medaille is de financiële onderbouwing van de aankopen. Want de Fransen en Zwitsers vangen riante prijzen. Bij economische tegenwind kan het wel eens gebeuren dat SNS Reaal een nog hogere prijs moet betalen: het concern wordt dan zelf een overnameprooi.
Van nog grotere omvang was de strijd in de bankwereld om ABN Amro. In de Benelux is Fortis de hond die er met het been vandoor gaat. In diezelfde bankwereld is het sneuvelen van de naam Postbank opvallend. Zo’n streep durft SNS Reaal niet door Zwitserleven te zetten. En nieuwe namen zijn er ook te melden, zoals Ditzo en Allsecur. Het gaat in dit geval om bedrijven van de moderne tijd: internetverzekeraars. Ze zijn in het leven geroepen door erkende intermediairmaatschappijen als Fortis ASR en Allianz. Zonder enig oproer in de intermediaire markt.
Oproer bleef ook uit nadat NVA-voorzitter Bob Veldhuis stelde dat “er aan de zijde van verzekeraars een grote machtsconcentratie gaande is, die het mogelijk maakt eenzijdige beslissingen te treffen die diep, diep in uw organisatie voelbaar zullen zijn”. Het tussenpersonengilde leek drukker met de onbeduidende kwestie of uitspraken van een klachteninstituut nu wél of níet bindend moeten zijn.
Veel zinvoller zijn de discussies over de beloningsstructuur in de bedrijfstak. Daar waar de inhoud van de discussie wezenlijk is veranderd, is de praktijk dat nog niet. Vele prijs- en reisacties voor tussenpersonen passeerden weer de revue. Terwijl het Verbond van Verzekeraars in 2005 toch al aankondigde ‘incentives’ niet meer toe te staan? Wat dat betreft mag er van 2008 meer worden verwacht.
Henri Drost

Reageer op dit artikel