nieuws

Polyclaim bindt strijd aan met Vecozo

Archief

Het nieuwe bedrijf Polyclaim, opgericht door Hans Debets (ex-Meeùs), Menko Menalda, Harold Akkerman en Frank Leevendig, gaat een geavanceerd zorgdeclaratiesysteem op de markt brengen. Het nieuwe concept moet leiden tot forse kostenbesparingen en grote efficiencywinst met als uiteindelijk resultaat lagere zorgpremies voor de klant.

Debets is enthousiast. “Dit concept gaat veel verder dan wat bestaande systemen zoals bij voorbeeld Vecozo, het elektronisch declaratiesysteem van de zorgverzekeraars, nu al doet. Als je straks bij een zorgverlener als de tandarts in de stoel ligt, kan hij ter plekke opzoeken of jouw polis een bepaalde dekking biedt en dus zien of op basis van jouw polisvoorwaarden hij dít jaar die kroon al kan zetten of dat het verstandiger is het volgend jaar te plaatsen.”
De zorgverlener ziet dus precies onder welke voorwaarden zijn patiënt verzekerd is. “Door gebruik te maken van de kennis- en de rekenregels van zorgverzekeraars is het mogelijk de informatie van zowel zorgverzekeraars als zorgverleners te ontsluiten. Wij maken inzichtelijk wat op een polis te declareren is. Bovendien kan de tandarts voor een bepaalde verrichting onmiddellijk de zorgverzekeraar mailen en betaald krijgen. Dt kan doordat Polyclaim voorziet in controle door toepassing van kennisregels.”
Portaal
Het concept moet uiteindelijk leiden tot een online portaal waarin verzekeraars, zorgverleners, verzekerden en collectiviteiten hun declaraties en de productregels kunnen managen. Het portaal kan los via internet of geïntegreerd met een intranetsite van een zorgverzekeraar of collectiviteit opereren.
Volgens Debets is er door de zorgverzekeraars positief gereageerd op het initiatief. “Ze hebben alleen het idee dat ze eigenlijk zelf zoiets moeten bouwen. Maar als we daarop moeten wachten, komt er nooit iets. Zeker niet met de fusiegolf die aan de gang is. Dan moeten eerst dié systemen geïntegreerd worden. Daarna komen wij pas weer in beeld.”
Partners
Polyclaim heeft als partners de ICT-consultancybedrijven Fujitsu en LogicaCMG.
“De demoversie van het systeem is klaar. Nu moet de eerste zorgverzekeraar zich nog aansluiten. We zijn ook bezig om een Duitse zorgverzekeraar te interesseren voor het systeem.” Debets geeft toe dat het een forse klus is: “Op dit moment is alles in de huidige systemen van de zorgverzekeraar wat wij noemen hard-coded. Dat betekent dat er nauwelijks variaties op een thema mogelijk zijn. Het systeem is dan erg inflexibel.”
Polyclaim biedt volgens Debets ook de mogelijkheid om er managementinformatie uit te halen. “Doordat je precies kunt zien wat er aan zorg verbruikt wordt, kun je dus ook zien of er extra behoefte is aan bijvoorbeeld fysiotherapie. Dat levert Vecoso niet: die legt wel de infrastructuur aan, maar kijkt niet wat eroverheen gaat.”
Kosten
Het kost enkele miljoenen om het systeem te bouwen. Volgens Debets zullen vooral de zorgverzekeraars mee moeten betalen: “Polyclaim zorgt ervoor dat zij aanzienlijk minder mensen in hun backoffice nodig hebben.”
Volgens Debets is het systeem ook goed te gebruiken bij fraudebestrijding in de zorg. “Doordat nu inzichtelijk is bij zorgverlener, zorgverzekeraar en verzekerde wat er wel of niet gedeclareerd kan worden, wordt fraude veel moeilijker.”
Debets hoopt binnen een half jaar één of twee concrete opdrachten binnengehaald te hebben. “We zijn met meerdere partijen in gesprek.” De website van polyclaim (www.polyclaim.nl) zal binnen een paar weken operationeel zijn.

Reageer op dit artikel