nieuws

Pensioenvermogen nadert f 900 miljard

Archief

De waarde van de beleggingen van Nederlandse pensioenfondsen en de zeven grootste verzekeraars zijn opgelopen tot bijna f 900 mld.

Eind 1995 kwam het belegd vermogen van de pensioenuitvoerders nog uit op f 794 mld. Een jaar later is dat vermogen gegroeid naar f 897 mld. De pensioenfondsen bezitten het grootste pensioenvermogen: f 604 (538) mld. De verzekeraars moeten het stellen met f 293 (256) mld.
Het aandelenbezit nam pensioenfondsen en verzekeraars nam met f 67 mld toe, voor ongeveer 75% veroorzaakt door koersstijgingen. Aandelen vormen daarmee de belangrijkste beleggingscategorie (29% van de beleggingen).
Het obligatiebezit nam met f 47 mld toe. Het percentage effectenbezit (aandelen en obligaties) is daarmee 57% (50%) van de beleggingen geworden. Voor pensioenfondsen ligt dat aandeel zelfs op 60%.

Reageer op dit artikel