nieuws

Pensioenopbouw voor uitzendkrachten

Archief

Uitzendkrachten krijgen de mogelijkheid om pensioen op te bouwen. Dat is één van de afspraken die uitzendwerkgevers en vakbonden onlangs hebben vastgelegd in een convenant. Het beheren en beleggen van de premies wordt wellicht aan verzekeraars overgelaten. Dit gebeurt slechts tijdelijk, want de uitzendbranche wil een eigen pensioenfonds oprichten.

In Nederland werken dagelijks zo’n 180.000 uitzendkrachten (560.000 op jaarbasis). Zij kunnen momenteel geen pensioen opbouwen. In de nieuwe CAO voor de uitzendbranche, die waarschijnlijk in 1997 ingaat, wordt die mogelijkheid tot pensioenopbouw wèl opgenomen. De opbouw start na 26 weken uitzendwerk.
Start, de uitzendorganisatie van het arbeidsbureau, is momenteel de enige uitzendorganisatie in Nederland die – overigens alleen aan detacheringskrachten – de mogelijkheid tot pensioenopbouw biedt. Voor het beheren en beleggen van de premies heeft Start een contract gesloten met Nationale-Nederlanden. Zodra de gedetacheerde in dienst wordt genomen door een ‘echte’ werkgever, wordt het opgebouwde pensioen van NN overgeheveld naar de desbetreffende pensioenregeling.
De uitzendorganisaties (inclusief Start) zijn van zins zelf een pensioenfonds op te richten. Dit kan echter nog enkele jaren duren. Tot dat moment zal de uitzendbranche gebruik moeten maken van derden.

Reageer op dit artikel