nieuws

Pensioenoffertes van negen verzekeraars in één systeem

Archief

Akkermans & Partners lanceert in juli een nieuw offertesysteem, dat de praktijk van de gemiddelde pensioenadviseur fundamenteel moet gaan veranderen. De software (Fobes) herbergt de producten van negen pensioenverzekeraars. “De software van de maatschappijen kan overboord”, stelt Theo Gommer.

Hij kondigde namens Akkermans & Partners het plan voor het marktoverkoepelende offertesysteem een jaar geleden al eens aan. Over ongeveer een maand is Fobes eindelijk in de lucht.
De software wordt gratis aangeboden, als aanvulling op het bestaande pensioenadviesprogramma van Akkermans & Partners. Met alleen al de leden van het pensioennetwerk van Akkermans & Partners kan Fobes op zeker duizend kantoren worden geïnstalleerd. “Een professionele adviseur zou wel gek zijn als hij het niet zou doen”, zegt Gommer vol vertrouwen. “Je gaat gegevens toch geen meerdere keren invullen, als je met één keer kunt volstaan.”
Tien
Fobes maakt het voor tussenpersonen mogelijk om via één systeem offertes op te vragen van negen verzekeraars. Het gaat om de pensioenproducten van Allianz, De Amersfoortse, Avéro Achmea, AXA, DBV, Delta Lloyd, Fortis ASR, Generali en Nationale-Nederlanden. Tussenpersonen die bij een van deze maatschappijen geen agentschap hebben, kunnen polissen eventueel via de nieuw verkregen agentschappen van Akkermans & Partners bij deze maatschappij aanvragen.
“We willen er nog een tiende aan toevoegen” aldus Gommer. Die zal komen uit de nu nog opvallend ontbrekende namen Aegon, Zwitserleven, Reaal en Winterthur.
Rangorde
Naast het gemak van enkelvoudige invoer van gegevens heeft Fobes meer te bieden, vindt softwaredirecteur Ronald Akkermans. “Het systeem legt de wensen en behoeften van klanten vast. Wel of geen zekerheid en dus wel of geen beschikbare premieregeling, wel of geen dga, individueel of collectief, noem maar op. Op basis hiervan wordt een selectie gemaakt van de producten die aan de gestelde voorwaarden voldoen. Met het oog op de WFD van groot belang.”
De producten worden gepresenteerd in een bepaalde rangorde. Die rangorde is afhankelijk van de waarde die een klant aan alle productkenmerken hecht én de mate waarin het product aan die kenmerken voldoet. Gecombineerd met het prijskaartje dat aan het product hangt, kan de tussenpersoon – in overleg met de klant – een keuze maken. “Daar ligt zijn adviesrol”, vindt Gommer. “Neem je bijvoorbeeld wel of geen premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid en maak duidelijk wat inhoudelijk en qua prijs het verschil is tussen een tweeklassensysteem en één met zeven klassen.”
Akkermans vervolgt: “Na de keuze volgt de offerte, waarbij het systeem automatisch de daaraan gekoppelde documenten genereert. Die documenten komen van de maatschappij. Die regelt vervolgens de acceptatie, waarna later ook mutaties via het systeem ingevoerd kunnen worden.”
“Tot slot zitten er nog commerciële instrumenten in. Je kunt overzichten krijgen van alle lopende contracten, van alle offertes en de status ervan, enzovoort. Je kunt ook alle pensioendeelnemers jonger dan zestig jaar selecteren, bijvoorbeeld voor een aanbod voor een aanvullende pensioenvoorziening.”
Vergelijking
Met Fobes voldoen we aan twee marktbehoeften, vindt Ronald Akkermans, zoon van algemeen directeur Nando. “Verzekeraars willen ketenintegratie en tussenpersonen willen meerdere maatschappijen in één offertesysteem.”
En hoe staat het met de behoefte aan productvergelijking?
Akkermans: “Producten vergelijken kan met dit systeem tot bepaalde hoogte ook, maar niet tot iedere cent achter de komma. Maar daar is ook nauwelijks behoefte aan. Er is wel de behoefte om klanten te kunnen uitleggen waarom voor product X is gekozen en niet voor Y en dat kan hiermee.”
De data in het systeem worden ingevoerd door de verzekeraars zelf. Gommer heeft vertrouwen in de juistheid ervan. “Het zijn gewoon hun eigen producten. In hun eigen software zitten dezelfde gegevens; we toetsen dat ook. En verzekeraars kunnen het zich niet permitteren dat dingen afwijken van de werkelijkheid.”
Vervolg
Akkermans & Partners integreert op termijn wellicht de adviessoftware met de offertesoftware. Overdracht van gegevens uit het ene programma naar het andere is nu al mogelijk. Duidelijk is in elk geval dat Fobes ook ingezet gaat worden in de lijfrentemarkt en dat er een variant komt voor andere levensverzekeringen, zoals bijvoorbeeld overlijdensrisicopolissen.

Reageer op dit artikel