nieuws

Pensioenfondsen zwijgen over deelnemers aan levensloop De pensioenfondsen

Archief

ABP en PGGM houden hun kaken stijf op elkaar als het gaat over de levensloopanimo onder hun deelnemers

Het onderwerp ligt gevoelig bij de fondsen. Tijdens de jaarcijferpresentatie liet PGGM doorschemeren dat het aantal deelnemers vooralsnog zeer beperkt is. Onder meer in Het Financieele Dagblad was de teleurstelling daarover bij PGGM-topman Heino van Essen duidelijk. “Het had zo mooi kunnen zijn”, is uit zijn mond opgetekend. Volgens Van Essen is het niet verstandig geweest van levensverzekeraars om – via toezichthouder DNB en dreiging van rechtszaken – het gevecht met de pensioenfondsen aan te gaan. Resultaat is dat de fondsen hun deelnemers niet meer kunnen wijzen op het levensloopaanbod van hun dochters Careon (PGGM) en Loyalis (ABP). “Dat is ook niet in het belang van verzekeraars”, aldus Van Essen. Door een gevecht met ons aan te gaan, koopt niemand levensloopproducten. Dat is jammer.” Marktleider Op de vraag hoeveel mensen zich inmiddels bij Careon hebben aangemeld voor de levensloopregeling, wil PGGM geen antwoord geven. “We zijn ook in levensloop marktleider in de zorg- en welzijnssector”, claimt het fonds wel. Bij het ABP, pensioenfonds voor overheids- en onderwijspersoneel, is het antwoord vergelijkbaar: “Daarover doen wij geen uitspraak.” PGGM telde eind 2005 bijna 1,1 miljoen actieve pensioendeelnemers. Het ABP heeft er net iets meer dan 1,1 miljoen. Inclusief slapers zijn de twee fondsen goed voor een adressenbestand van ruim 3,6 miljoen mensen. Stamrechtpolissen PGGM-dochter Careon Leven realiseerde vorig jaar een winst van ? 8,8 mln bij een premieomzet van bijna ? 35 mln. Stamrechtpolissen stimuleerden die omzet. De premiebijdrage voor het PGGM Extra Pensioen was ? 55 mln. Bijverzekering van levenslang ouderdomspensioen gebeurde eind 2005 door 85.000 deelnemers: 14.000 meer dan een jaar eerder. Jaarcijfers van ABP-dochter Loyalis zijn nog niet bekend.

Reageer op dit artikel