nieuws

Pensioenfondsen repareren anw- gat massaal

Archief

De bedrijfspensioenfondsen hebben het anw-gat van hun deelnemers in groten getale collectief verzekerd. Dat blijkt uit een enquête van de Vereniging van Bedrijfspensioenfondsen (VB).

De VB-enquête van eind juni betrof 48 van de 78 fondsen. In totaal gaat het om 3,1 miljoen van de in totaal 3,6 miljoen deelnemers van de fondsen die bij de VB zijn aangesloten.
Zestien fondsen, waaronder ABP en PGGM, gaven aan het anw-gat collectief voor de hele bedrijfstak te hebben gerepareerd tot 1 januari 1998. Het gaat hierbij om 2.046.450 deelnemers. Bij het pensioenfonds voor Grafische Bedrijven duurt de reparatie tot 1 januari a.s., daarna moeten de 52.119 deelnemers het gat individueel dichten.
Een collectieve reparatie per individuele werkgever bieden 26 pensioenfondsen. Het gaat hier onder meer om 21 (van de 24) PVF-fondsen en de fondsen voor Metaalnijverheid en Bouwnijverheid (via SFB-Verzekeringen). Bij de 26 fondsen zijn 984.678 deelnemers aangesloten.
Voorlichting
Zes van de 48 ondervraagde fondsen hebben volgens de VB-enquête alleen aan voorlichting gedaan richting de 54.978 deelnemers. Het gaat om de fondsen voor groothandelaren in levensmiddelen, (banket)bakkers, slagers en de suiker- en chololadeverwerkende industrie. Inmiddels hebben de fondsen voor bakkers en banketbakkers toch een tijdelijke, collectieve regeling getroffen tot 1 oktober van dit jaar.
De cijfers van de VB-enquête staan enigszins in contrast met een Nipo-onderzoek, in opdracht van de Consumentenbond. Volgens het Nipo is 90% van de hoofdkostwinners in Nederland niet bijverzekerd voor het anw-gat. Van deze groep zegt 65% op geen enkele manier over de anw te zijn benaderd door werkgever, pensioenfonds of verzekeraar. Particulieren zouden volgens de bond dan ook beter voorgelicht moeten worden.

Reageer op dit artikel