nieuws

Pensioenfonds De Eendragt is voortaan een levensverzekeraar

Archief

Pensioenfonds De Eendragt is omgevormd tot levensverzekeringsmaatschappij. De Eendragt Pensioen wil, zonder winstoogmerk, collectieve pensioenverzekeringen gaan verzorgen.

Dat doet de kersverse maatschappij bij aanvang al voor achttien bedrijven, voornamelijk actief in de verpakkings- en papierindustrie. Het aantal polissen is ruim 11.000, waarvan circa 3.500 actieve werknemers. In 2004 was de premieomzet _ 17,8 mln.
De omvorming heeft direct twee nieuwe collectiviteiten opgeleverd: die van het Australische Paperlinx (voorheen de papiertak van Buhrmann) en die van Van der Windt. Hiermee is het bestand verzekerde werknemers met 35% gestegen. “We hopen meer ondernemingen aan ons te gaan binden”, zegt algemeen directeur Philip Menco. “Liefst bedrijven uit andere sectoren, want dat maakt ons minder kwetsbaar.”
De omvorming van pensioenfonds tot levensverzekeraar is volgens Menco ingegeven door de komende Pensioenwet. Menco legt uit: “Het fonds verzorgde voor meerdere bedrijven de pensioenen, elk met een eigen regeling. Onder de nieuwe wet mogen bedrijven niet onderling voor de dekkingsgraad instaan, als zij geen financiële of fiscale band hebben.”
Vergunning
In 1921 werd door het bedrijf Van Gelder Papier al eens de levensverzekeringsmaatschappij De Eendracht opgericht. Twintig jaar later werd de status omgevormd tot pensioenfonds. De Stichting De Eendragt Pensioen, voortgekomen uit het pensioenfonds, is aandeelhouder van de nieuwe verzekeraar De Eendragt Pensioen.
De maatschappij, geleid door Menco en actuaris Tom Nieuwenhuizen, is gevestigd in Hoofddorp. Het belegd vermogen is ongeveer _ 950 mln groot; de solvabiliteitsmarge bij aanvang ruim 250%. Toezichthouder DNB heeft de vergunning verleend voor drie levenbranches: algemeen, verbonden met beleggingsfondsen en beheer over collectieve pensioenfondsen.

Reageer op dit artikel