nieuws

Pensioenbedrijf Aegon: 10% meer marktaandeel

Archief

Het pensioenbedrijf van Aegon wil zijn marktaandeel – nu zo’n 20% – met nog eens 10% gaan vergroten. De opdeling van Aegon Zakelijke Markt Leven in drie business-units moet daarvoor zorgen.

Het brutopremie-inkomen van Aegon Zakelijke Markt Leven (ZML) schommelt al drie jaar rond de f 2,5 miljard. Volgens directeur Johan van der Werf is Aegon daarmee goed voor een marktaandeel van 15% tot 20%. “Als we van anderen ongeveer 10% kunnen afpakken, dan zijn we heel goed bezig”, aldus Van der Werf in het jongste nummer van personeelsblad InterAegon.
Deze maand moet de knip van Aegon ZML plaatsvinden. Dan ontstaan drie nieuwe units: Pensioen & Advies, Bedrijfspensioenen en Vermogensplanning. “We zijn op weg naar drie zelfstandige bedrijven met eigen producten, eigen winstverantwoordelijkheid, eigen merken en eigen business-systemen”, aldus Van der Werf, die het pensioenbedrijf na de opdeling als directielid Aegon Nederland alleen nog op afstand zal volgen.
Rechtstreeks
De afdeling Pensioen & Advies zal uit 260 medewerkers gaan bestaan. Voorzitter Lars Friese zal geflankeerd worden door Jan Hendriks en Cees Fortman. De laatste voert tevens de directie voert over franchiseketen Financieel Compleet.
Pensioen & Advies gaat rechtstreeks zaken doen met grote en middelgrote ondernemingen. In InterAegon legt Friese uit waarom. “Werkgevers willen pensioenkosten beheersbaar maken en samen met hun werknemers over de beste oplossingen spreken. (…) Dat vraagt om flexibele, individuele regelingen én om advies. En dat gaan wij geven op een persoonlijke, betrouwbare en begrijpelijke wijze, ook over zaken als beleggingen. We willen wat dat betreft gewoon een betere rol naast de adviesbureaus hebben.”
Pensioen & Advies zal hiertoe moeten veranderen van een administratieve organisatie in een communicatieve. Friese: “Nu bestaat nog 15% van onze bezigheden uit direct klantencontact. Over enkele jaren zal dat naar 60% gestegen moeten zijn. Het call-center zal daardoor veel belangrijker worden.”
Tussenpersoon
De business-unit Bedrijfspensioenen gaat samen met de tussenpersoon naar werkgevers en werknemers in het midden- en kleinbedrijf. De afdeling gaat 210 medewerkers omvatten. Voorzitter is Fred Romijnsen, ondersteund door Leonhard van Dijk en Rolf van Woerkom.
“We gaan ons positioneren als professioneel pensioenspecialist, die met heldere producten het intermediair ondersteunt”, aldus Romijnsen in InterAegon. “We gaan onze portefeuilles koesteren, onderhouden en uitbouwen door klanten en tussenpersonen de aandacht te geven die ze verdienen. Want we hebben wat goed te maken.”
Accountants
De unit Vermogensplanning, ten slotte, gaat zich richten op bemiddelde zelfstandigen en directeuren-groot aandeelhouders. Voorzitter Hans Gerritsen geeft samen met Ravi Sankar leiding aan de honderd medewerkers van Vermogensplanning.
De afdeling wil meer flexibiliteit in de levenproducten brengen en met nieuwe lease-, bancaire en universal-lifeproducten komen. Vermogensplanning gaat werken met gespecialiseerde intermediairs maar ook met accountants “omdat die nu eenmaal een belangrijke rol vervullen voor onze doelgroep”, aldus Gerritsen.

Reageer op dit artikel