nieuws

Pensioen Perspectief haalt adviseurs uit buitendienst

Archief

Pensioen Perspectief Nederland moet een nieuwe keten van pensioenadviseurs gaan worden. Het samenwerkingsverband, voorlopig bestaande uit drie zelfstandige kantoren, denkt nieuwe leden vooral te kunnen recruteren uit de veranderende en vaak afslankende buitendiensten van verzekeraars.

Pensioen Perspectief Nederland is een besloten vennootschap, waarvan de aandelen zijn ondergebracht in een stichting. Initiators en eigenaren zijn Jaap Harmsen uit Vorden en Bert te Riele uit Deventer. Harmsen neemt met een eigen pensioenadviesbureau, Pensioen Perspectief Harmsen, ook zelf deel aan de pensioenadviesketen. Te Riele, die in Deventer een eigen assurantiekantoor runt, neemt op persoonlijke titel deel aan Pensioen Perspectief Nederland.
Deelnemende kantoren gaan participeren in de stichting door middel van een certificaat van aandeel. Van een franchisebasis is dus geen sprake. Nieuwe deelnemers worden vooral gezocht onder startende pensioenadviesbureaus. “Wat niet wil zeggen dat we lage eisen stellen”, aldus Jaap Harmsen. “We willen mensen met minimaal een opleidingsniveau van de branchecursus Leven en met een ruime ervaring in de pensioenbranche.”
Buitendienst
Harmsen heeft duidelijk voor ogen waar hij de nieuwe kantoren vandaan wil halen. “Uit de buitendienst van verzekeringsmaatschappijen. We voorzien daar een grote uittocht. Verzekeraars kopen meer en meer productie in en gaan steeds meer snijden in de verkoopkosten. Er worden voornamelijk zaken gedaan met grote, professionele bureaus, die zelf dus ook zeer deskundig zijn. De rol van de leveninspecteur annex pensioenadviseur verdwijnt hierdoor en verschuift steeds meer naar die van accountmanager.”
“Verzekeraars zijn gericht op een grote omzet in een kort tijdsbestek. Bulkverkoop van een klein productassortiment, vaak op basis van prijsafspraken. Omzet telt, eventuele continuïteit is van minder groot belang. Daarnaast zie je een aantal ketens uit de grond schieten, zoals de Financiële Raadgevers Associatie, Qua Raad en Noorderkroon.”
“Die ontwikkelingen gaan ten koste van de buitendienst”, aldus Harmsen. Afzwaaiende leveninspecteurs/pensioenadviseurs bieden Harmsen daarom de kans om als zelfstandig ondernemer verder te gaan. Pensioen Perspectief helpt bij de opzet van een ondernemingsplan en bij het opbouwen van een netwerk.
Werkwijze
De kantoren van Pensioen Perspectief werken veel samen met accountants en belastingadviseurs en worden daarmee een rechtstreekse concurrent van de leden van Akkermans & Partners. Harmsen: “De kantoren van Pensioen Perspectief zijn, in tegenstelling tot veel Akkermans-kantoren, volledig gespecialiseerd in pensioenen. Dat is een eis aan nieuwe deelnemers. Maar ook De Pensioendesk is een concurrent. Zij zijn echter meer gericht op het verzekeren van pensioenen, terwijl wij pensioenen ook in eigen beheer onderbrengen.”
Een felle strijd tussen de pensioenketens verwacht Harmsen niet. “Deze markt is groot genoeg voor een aantal concurrenten. En wij zijn weer wat anders dan de reeds bestaande ketens: qua opleidingsniveau, specialisme en informatievoorziening.”
Voor een aantal werkzaamheden werkt Pensioen Perspectief op declaratiebasis; bijvoorbeeld bij lopende pensioencontracten, pensioenen in eigen beheer, bedrijfspensioenregelingen, bij echtscheiding of ontslag. Voor actuariële berekeningen geldt een tarief van f 150 (exclusief BTW). Voor het opstellen van standaardovereenkomsten wordt f 275 gevraagd. Voor daadwerkelijke advisering bij pensioenvraagstukken wordt per uur f 200 gerekend.
De keten biedt de deelnemers een maandelijkse nieuwsbrief, ondersteuning bij huisstijl, reclame en marketing en korting op actuariële rekenprogramma’s en pensioensoftware (ontwikkeld door Akkermans & Partners en Deloitte & Touche Pensioen Consultants). Voor de relaties (accountants, fiscalisten) staat een Pensioen Perspectief Gids ter beschikking.
Deelnemers
Pensioen Perspectief is van start gegaan met het kantoor van Harmsen in Vorden en een nevenvestiging in Deventer. Harmsen was voorheen directeur van een vestiging van De Pensioendesk en had ook zitting in de adviesraad van Pensioendesk Nederland. Daarvoor werkte Harmsen als pensioenadviseur in dienst van Aegon.
Het derde kantoor is gevestigd in Heemskerk: Pensioen Perspectief Thoolen. Eigenaar Max Thoolen is afkomstig van de Aegon-buitendienst, waar hij acht jaar lang als inspecteur werkzaam was. In april wordt de vierde Pensioen Perspectief-vestiging geopend in Amersfoort. Het gaat hier om het bestaande pensioenadviesbureau van Henri Beelaerts en Hans van Nieuwkerk (Beelaerts & Van Nieuwkerk).
Volgens Harmsen mikt Pensioen Perspectief op een landelijke dekking door 20 à 25 kantoren. “We volgen globaal de indeling van de Gouden Gids.”
Een blik op de Matterhorn, het logo van de nieuwe pensioenadviesketen Pensioen Perspectief.
Jaap Harmsen: “Verzekeraars zijn vooral geïnteresseerd in omzet, en minder in continuïteit.”

Reageer op dit artikel