nieuws

Peiling interesse weerrisicopolis

Archief

Op verzoek van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) peilt het Landbouw Economisch Instituut (LEI) momenteel het draagvlak voor een oogstschade- of brede weerrisicoverzekering onder een duizendtal akkerbouwers.

Aanleiding voor dit onderzoek zijn de extreme weersituaties die vaker lijken voor te komen. Maar ook het feit dat de overheid steeds minder geneigd is om bij te springen in tijden van nood vraagt om actie van akkerbouwers, aldus het NAV.
Sinds maart vorig jaar kunnen Nederlandse boeren zich al tegen de gevolgen van hevige regenval verzekeren bij Auquapol, maar de animo is gering. Tot nu toe hebben zich slecht 550 agrariërs aangemeld. “Terwijl wij rekenden op 15.000 tot 20.000 klanten”, zegt Aquapol-oprichter Aike Maarsingh in het Eindhovens Dagblad. Wellicht schrikt het hoge eigen risico van 25% de boeren af. De premie bedraagt zo’n _ 800 per jaar voor een bedrijf met zeventig hectare.

Reageer op dit artikel