nieuws

Paul van der Heide: ‘Nieuw pensioenregister goede keuze’

Archief

Paul van der Heide (VH Pensioengroep), door de Nefeb benaderd voor het opzetten van een pensioenregister, vindt een derde pensioenregister te verdedigen.

Er is al een Register Pensioen Adviseurs (RPA) van de Stichting Assurantie Registratie (SAR) en vier jaar geleden richtte Nando Akkermas Nopa op.
Van der Heide reageert op het standpunt van NVA-directeur Niels Mourits (zie AM 9) rondom de commotie over de breuk tussen de Nederlandse Federatie van EB-adviseurs (Nefeb) en de Stichting Assurantie Registratie. “Kennelijk heeft de directie van de NVA dermate veel in de melk te brokkelen bij de RPA, dat deze zelfs een inhoudelijke reactie kan geven op een RPA aangelegenheid. Hierdoor wint ons argument dat de RPA toch nog te veel een NVA feestje is, duidelijk aan waarde.”
Andere belangen
Van der Heide vindt dat het nieuwe Register Pensioen Consultants (RPC) zo ver mogelijk weg moet blijven van de standsorganisaties. “Standsorganisaties hebben heel andere belangen en dat moet denk ik zo blijven. Standsorganisaties moeten de belangen van de aangesloten leden behartigen en daarnaast kan het een kwaliteitswaarborg naar het publiek geven. Een register heeft een soortgelijke functie, maar het accent ligt veel sterker op kwaliteitswaarborg. Het RPC zou ik willen spiegelen aan bijvoorbeeld het Nivra”, aldus Van der Heide.
Hij ambieert een register dat losstaat van de verzekeringswereld. “Iedereen binnen de verzekeringswereld is van harte welkom. Daar zijn veel specialisten te vinden die een kennisniveau hebben dat beslist kwalificeert. Wel zal iedereen een toetredingsexamen moeten afleggen en een jaarlijkse praktijktoets moeten doorstaan.”
Examen
De praktijktoets bestaat uit een schriftelijk deel en een mondelinge toelichting. “We zijn druk bezig met de ontwikkeling hiervan en hebben inmiddels de toetstermen klaar. In september wordt het eerste examen afgenomen, dat inmiddels gereed is.”
Verder benadrukt Van der Heide dat de toelatingseisen “significant hoger liggen dan oorspronkelijk bij de RPA gold”. Hij verwacht dat de groei daardoor lager zal zijn. “Het zal echter duidelijk zijn dat er wel een verschil in voorwaarden zit. Ook gesprekken met Nando Akkermans zullen we niet uit de weg gaan. Verzuiling lijkt mij niet welkom, maar uiteindelijk is het beter dat er verschillende registers bestaan als we elkaar niet in de kwalitatieve toetsen kunnen vinden”, aldus Van der Heide.

Reageer op dit artikel