nieuws

Overtreder maximum snelheid hoeft niet volledig te worden uitbetaald

Archief

Een Volvo komt op een kruising in botsing met een Nissan. De Volvo rijdt op een voorrangsweg, maar overtreedt de maximum snelheid van 50 km per uur. De Nissan-bestuurster verleent geen voorrang aan de van links komende Volvo.

De advocaat van de Volvo-rijder vindt dat de WA-verzekeraar van de Nissan-bestuurster de volledige schade van f 11.244,08 moet vergoeden in plaats van de f 7.500 die de verzekeraar heeft uitgekeerd. De Volvo-bestuurder zou slechts 66 km per uur hebben gereden. Tegenover de politie heeft de Volvo-rijder overigens een eigen snelheid van 80 km per uur opgegeven. De bestuurster van de Nissan schat de snelheid van de Volvo op 80 tot 100 km per uur, een getuige zegt dat de snelheid van de Volvo ‘beduidend meer dan 80 km per uur’ bedroeg.
Politie-onderzoek wijst uit, dat er geen botsing zou hebben plaatsgevonden als de Volvo-rijder zich aan de maximum snelheid had gehouden. Het uitzicht op de kruising vanaf de plek waar de Nissan-bestuurster vandaan kwam is beperkt. Hiervoor is zelfs een verkeersspiegel geplaatst. De verzekeraar stelt dat de Volvo-rijder het gevaar van de kruising moet kennen, omdat hij de route vaker aflegt. Gezien zijn te hoge snelheid (zelfs als het ‘maar’ 66 km per uur is geweest) heeft de Volvo-bestuurder volgens de verzekeraar mede schuld aan de botsing. Overigens ging de Volvo-rijder in eerdere instantie wél akkoord met een schadevergoeding van f 7.500.
De Raad van Toezicht op het Schadeverzekeringsbedrijf vindt het standpunt van de aangeklaagde verzekeraar verdedigbaar en acht de klacht van de Volvo-rijder ongegrond.
Raad van Toezicht, uitspraak nr. III-96/37

Reageer op dit artikel