nieuws

‘Ouders mede aansprakelijk voor kinderen tot 18 jaar’

Archief

Voor schade die veroorzaakt wordt door kinderen van veertien tot en met zeventien jaar dienen hun ouders mede aansprakelijk te worden. Dit de strekking van een initiatiefwetsvoorstel van het CDA-Kamerlid Coskun Çörüz, waarmee een meerderheid van het parlement lijkt te kunnen instemmen.

Tijdens zijn rechtenstudie begon Çörüz zich zo’n tien jaar geleden al te storen aan deze, wat hij noemt, witte vlek in het Burgerlijk Wetboek. “Het is raar dat ouders wel kinderbijslag blijven genieten en onderhoudsplichtig zijn, maar dat op het punt van de aansprakelijkheid een afwijkend regime bestaat vanaf het veertiende jaar van de kinderen”, licht Çörüz toe.
De christen-democraat heeft twee jaar aan het wetsvoorstel gewerkt. “Het begin ligt in de periode dat jongeren grote vernielingen aanrichtten in een trein van Amsterdam naar Lelystad. Helaas zijn er tal van voorbeelden na die tijd, zoals het stenen gooien van viaducten, brandstichtingen in scholen, vernielen van abri’s en het spiegels van auto’s aftrappen.”
Gedragscorrectie
Het is bepaald niet alleen de bedoeling om voortaan simpelweg schades te kunnen verhalen op jeugdige daders én hun ouders. Çörüz zegt nadrukkelijk op gedragscorrectie aan te willen sturen. “De ouderlijke verantwoordelijkheid mag niet ophouden bij de voordeur.” Hij wijst er overigens met nadruk op, dat de aansprakelijkheid voor de betrokken leeftijdsgroep zeker niet verlegd moet worden naar de ouders. “In eerste instantie zullen de betrokken jongeren zélf voor de schade moeten opdraaien.”
Hij wil met zijn voorstel ook tegemoetkomen aan brave ouders die bij groepsaansprakelijkheid de verantwoordelijkheid op zich nemen en daardoor voor de kosten opdraaien.
Çörüz zei begin deze week al heel veel reacties te hebben ontvangen op de eerste publiciteit over zijn wetsvoorstel. “De meeste mensen toonden zich verbaasd over de huidige situatie in het recht. Zij dachten dat die ouderverantwoordelijkheid tot aan het achttiende jaar altijd al gold.”
Erg benieuwd
Bij het Verbond van Verzekeraars was men begin deze week ook nog erg benieuwd naar de details van het voorstel van Çörüz. In de huidige situatie strandt een avp-claim bij ‘veertienplussers’ op de opzetclausule. “Als het uiteindelijk zou neerkomen op verlenging van de risicoaansprakelijkheid voor ouders tot het achttiende jaar van hun kinderen, dan draait het toch uit op afwenteling op de avp en betalen wij dergelijke schades praktisch toch met z’n allen”, aldus woordvoerder Roland Kroes van het Verbond.

Reageer op dit artikel