nieuws

Opting out Ziektewet-vangnet

Archief

Werkgevers krijgen de mogelijkheid om het risico te dragen voor het ‘wachtgeldfondsen-deel’ van het Ziektewet-vangnet.

Bij de Raad van State ligt een wetsvoorstel dat werkgevers de keus moet bieden om zelf het risico te dragen voor ziekteverzuim dat – binnen de vangnet-constructie – gefinancierd wordt uit de ‘wachtgeldfondsen’. Het gaat om werknemers zonder vast dienstverband, zoals uitzendkrachten en freelancers.
Bij de (gedeeltelijke) privatisering van de Ziektewet is voor bepaalde groepen werknemers de Ziektewet als ‘vangnet’ gehandhaafd. Dit vangnet is er onder meer voor heringetreden arbeidsgehandicapten, en vrouwen die verzuimen in verband met zwangerschap en bevalling. Het wetsvoorstel heeft geen betrekking op deze groepen.
Frank Romijn, directeur inkomensverzekeringen van de Amersfoortse, zegt dat zijn maatschappij – áls er al een wens gaat bestaan om dit risico te verzekeren – met deze nieuwe groep zal omgaan als met oproepkrachten. “We gaan daarbij uit van een vast bedrag per dienstverband”, aldus Romijn.

Reageer op dit artikel